Salda Gölü’ne Dokunma!

Kategori: Genel, Haber
Etiketler: , , ,

Salda Gölü’ndeki yaşamı tehdit eden barajlar, taş ocakları, turistik tesisler ve yerleşim yerlerinin baskısı devam ederken, bölgede hayata geçirilmesi planlanan imar planları ile bu nadir doğal alan yine büyük bir tehditle karşı karşıya. Geçtiğimiz günlerde Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin tamamını kapsadığı belirtilen imar planlarının onaylandığı açıklandı. Bölgede yapılaşmanın önünün açacağı öngörülen söz konusu plan, Salda Gölü Kapalı Havzası’ndaki yaşamın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri. Salda Gölü’ndeki benzersiz biyolojik ve kültürel çeşitliliğin yaşamaya devam etmesi için bölgedeki her türlü yapılaşma ve yıkım projesinin karşısında olmaya devam edeceğiz.

Niçin mi?

Bir kapalı havza gölü olan Salda Gölü’nün kendisini çevreleyen dağlardan dolayı etrafındaki ekosistemlerle bir bağı yok. Bu sebeple yüksek biyolojik çeşitlilik, nadirlik ve benzersizlik özelliklerine sahip olan alan, dünya ölçeğinde Önemli Doğa Alanı, Önemli Kuş Alanı ve Önemli Bitki Alanı olma özelliği taşıyor.

Hafif tektonik su yapısına sahip Salda Gölü, Türkiye’nin en derin göllerinden biri. Tabanı ve kıyıları günümüzden 3.7 milyar yıl önceye dayanan hidromanyezit stromatolitlerle kaplı ve bu durum, gölün kıyılılarının 9 farklı endemik ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan bitki türüne ev sahipliği yapmasına olanak sağlıyor. Gölün kıyıları yine dar yayılışlı ve nesli küresel ölçekte tehlikede olan Salda dişli sazancığının (Aphanius saldae) dünyadaki tek yaşam alanı. Salda Gölü ayrıca birçok ördek türü için önemli bir üreme ve beslenme alanı.

Salda Gölü Kapalı Havzası, geleneksel üretim yöntemleri açısından oldukça zengin. Havza içerisinde kadim üretim yöntemleriyle üretilen pek çok doğa dostu ürün yer alıyor. Alanda üretimi yapılan tahıl, baharat ve baklagiller sadece yağmur ile beslenerek üretiliyor. Ayrıca yine yağmura dayalı üretim yöntemlerinden bağcılık bu bölgede az da olsa yerli üzüm türleriyle devam ediyor. Havza içerisinde bölgeye özgü bir keçi türü olan Honamlı keçisi ve yerli kara keçi çobanlığı da halen devam ediyor.

Fotoğraf: Cüneyt Oğuztüzün

#salda

#SaldayaDokunma

Yorum yapılmamış

Yorum Bırak

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options