Toy

52_1great_bustard

Türkiye’deki sayısı 500’lere kadar düşen toylara  en çok Doğu Anadolu Bölgesi’nde, özellikle Muş ve çevresinde rastlanıyor. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de sınırlı sayıda görülüyorlar. Toyların kanat açıklığı 260 santimetre uzunluğa,
 ağırlığı ise on sekiz kiloya kadar ulaşabiliyor. Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan ve dünyada uçabilen en ağır kuş türü olan toylar ne yazık ki Türkiye’de hızla azalıyor.

Çok uzun olmayan bir zaman önce, Anadolu’nun bozulmamış bozkırlarında yaşayan toylar, avcılık, yoğun tarım, kurutma ve baraj faaliyetleri sonucunda yok oluyor. Oysa tarım alanlarında toyların yaşaması, aynı zamanda o alanın ve elde edilecek ürünün sağlıklı olduğunun göstergesi.

Bu nadir türün yaşaması için Doğa Derneği koordinasyonunda Toy Eylem Planı hazırlandı. Doğa Derneği, yasa dışı avcılık başta olmak üzere, doğrudan insan kaynaklı
 ölüm nedenlerinin ortadan kaldırılması, toyun yaşam alanlarının korunması ve ulusal ölçekte gerekli tarımsal yeniliklerin hayata geçirilmesi için çalışıyor. Doğa Derneği önümüzdeki dönemde toyların yaşadığı alanlardaki paydaşlardan oluşan bir toy koruma ağı geliştirmeyi amaçlıyor.

Toy Eylem Planı

The situation of great and little bustard in Turkey

Recent status and distribution of great bustard, Otis tarda, in Turkey

Fotoğraf: © Ignacio Yúfera

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options