Onursal Üyemiz Tansu Gürpınar’ın Doğa Kütüphanesi Açılış Konuşması

Kategori: Genel, Haber
Etiketler: , , ,

Doğa Kütüphanesi 14 Mart 2020 tarihinde açıldığında, salgın nedeniyle açılışa katılamayan derneğimizin Onursal Üyesi Tansu Gürpınar’ın bizlerle paylaştığı konuşması:

“Sayın Başkan, Sayın Üyeler,

Bilinen sebepten dolayı aranızda olamamaktan gerçekten üzgünüm. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Bu çok anlamlı açılış için, öncelikle Başkanımız Sayın Özlem Akın ve kütüphane sorumlusu Sayın Şeref Demirtaş olmak üzere, emeği geçen herkesi candan kutluyorum. Uygarlık yolunda atılmış önemli bir adım olan bu  kütüphane, sadece derneğimiz için değil, bütün doğaseverler için çok değerli bir kaynak oluşturmaktadır.

Bilindiği gibi insanlığın ilk ortak dili resimdir. Mağara duvarlarına, taşlara çizilmiş resimler bilgiyi geleceğe iletmek amacını taşır. İnsanoğlu bilginin değerini anladıktan sonra onu koruyabilmek ve gelecek kuşaklara aktarabilmek için yazıyı icat etmiştir. Önceleri taşlara tabletlere yazılanlar sonraları kumaş, papirus, deri ve benzeri malzemeler üzerine yazılarak sayfalar haline getirilmiş, sayfaların birleşmesiyle kitaplar ortaya çıkmıştır. Kitapların topluca düzenlediği mekanlar kütüphanelerdir. İlk çağlarda Mısır’da İskenderiye Kütüphanesi, Anadolu’da Bergama kütüphanesi önemli kütüphaneler olarak bilinmektedir. Günümüzde birçok ülkede büyük ve önemli kütüphaneler bulunmaktadır. Bunlardan Fransız Milli Kütüphanesi ve ABD Kongre Kütüphanesi, sadece kitaplarıyla değil mekansal özellikleriyle de ünlüdür.

Günümüzde bilginin her şekli dijital hale getirilip depolanabilmektedir. Bununla birlikte geleneksel kitap, değerini ve çekiciliğini korumaktadır. Kitap fuarlarına gösterilen ilgi bunun somut delilidir.

Bilginin kayıt biçimlerinden biri de DNA’lardır. Merdiven şeklinde sarmal yapı gösteren bu moleküller ait olduğu canlının yaşamsal işlevlerine ait bütün bilgileri taşımaktadırlar. Genetikçiler, DNA’larda kayıtlı bilgilerin yüzlerce cilt kitabı dolduracak kadar bilgi içerdiğini söylemektedir. Küçük ya da büyük, bitki ya da havan, her canlı varlık muazzam bir bilgi birikimine sahiptir.

Denilebilir ki;  biyolojik çeşitlilik bir bakıma dünyanın en büyük ve en değerli kütüphanesidir. Ve biz doğaseverler, doğa korumacılar, bu kütüphanedeki kitapların zarar görmemesi için canla başla çalışıyoruz. Bu açıdan baktığımızda da hepimiz birer kütüphaneciyiz.

Doğa Derneği Kütüphanesi’nin dünyanın en büyük kütüphanesinin yaşamasına önemli katkılar sağlamasını diliyor, hepinizi tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

13/03/2020
Tansu Gürpınar”

Yorum yapılmamış

Yorum Bırak

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options