Sarısu Ovası

DOG044-Sarısu Ovası-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : Acil

Alanın Değişimi    : Gerileme (-2)

Yüzölçümü    : 4240 ha         Yükseklik      : 1780 m – 1840 m

Boylam           : 42,90ºD        İl(ler)              : Ağrı

Enlem             : 39,04ºK        İlçe(ler)           : Patnos

Koruma Statüleri     : Yok

 

Alanın Tanımı: Van Gölü’nün 25 kilometre kuzeyinde yer alan yüksek rakımlı bir ovadır. Süphan Dağı’nın kuzey eteklerindeki sığ göller, geniş sazlıklar ve sulak çayırlıklardan oluşan bir sulakalan sistemini içerir. Sulakalan, küçük dereler ve yeraltı sularıyla beslenir. Ovanın doğu bölümünde Karasu Çayı üzerindeki bataklıklar bulunur. Alan, Gökçalı, Zirekli, Sarısu, Köseler ve Gençali köyleri arasında yer alır.

Habitatlar: Alan ıslak otlaklar, çayırlar, kındıra bataklıkları, küçük tatlı su gölleri ve geniş sazlıklardan oluşmaktadır. ÖDA’nın çevresi kuru tarım alanları ve dağ bozkırlarıyla çevrilidir.

Türler: Sarısu Ovası, alanda üreyen turna (Grus grus) ve alaca balıkçıl (Ardeola ralloides) türleri nedeniyle ÖDA statüsü kazanmaktadır. Ülkemizde çok az sayıda üreyen turnalar için oldukça önemli bir alandır. Alanda kuş türlerinin yanı sıra susamuru (Lutra lutra) da bulunur.

Alan üç bitki türü için ÖDA kriterlerini sağlamaktadır. Bunlardan Trisetum thospiticum

endemik ve nesli tehlike altındadır.

Alan Kullanımı: Alandaki temel insan faaliyetleri hayvancılık ve tarımdır. Sulak çayırlarda büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Bölgedeki köylüler sazcılık yaparak geçimlerine katkı sağlarlar.

Tehditler: 2000 yılında bölge köylerde yaşayanlar alanda bir drenaj kanalı açarak sulakalanın bir kısmının kurumasına neden olmuştur.

Koruma Çalışmaları: Bilinen bir koruma çalışması yoktur.

Yerel İlgi Sahipleri

Ağrı Valiliği; Ağrı İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Patnos Kaymakamlığı; Patnos İlçe Jandarma Komutanlığı.

 

Lütfi Behçet, Bahtiyar Kurt, Murat Ünal

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options