Önemli Kuş Alanları Çalıştayı

Kategori: Genel, Haber, Kuşlar
Etiketler:

Kuşların nesillerini sürdürebilmeleri için özel önem taşıyan coğrafyaları tanımlayan Önemli Kuş Alanları (ÖKA), dünyada alan koruma için kullanılan en yaygın yaklaşımlardan biri. BirdLife International (Dünya Kuşları Koruma Örgütü) tarafından dünya üzerinde 12 binden çok ÖKA tanımlanmış durumda. 1989 yılında Doğal Hayatı Koruma Derneği adına Asaf Ertan, Aygün Kılıç ve Max Kasparek tarafından yazılan Türkiye’nin ilk ÖKA envanterini 1997 yılında Murat Yarar ve Gernant Magnin tarafından kaleme alınan Türkiye’nin ikinci ÖKA kitabı takip etti. Son olarak, 2004 yılında Doğa Derneği tarafından Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları 2004 Güncellemesi, 2006 yılında ise ÖKA’ları da içeren Önemli Doğa Alanı envanterleri yayınlandı. Türkiye’de 184 ÖKA bulunmakla birlikte, kuşlar konusunda yapılan çalışmaların çoğalması, alanlar üzerindeki tehdit ve baskıların artması gibi sebeplerle ÖKA envanterinin güncellenmesi için bir araya geliyoruz.

Kuş gözlemciler, kuş fotoğrafçıları, doğa korumacılar, akademisyenler ve uzmanların kuşlarla ilgili yaptığı gözlemler, Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları’nın izlenmesi, ÖKA verilerinin güncel tutulması ve korunması için büyük değer taşıyor. Doğa Derneği bu noktadan hareketle, ÖKA’larla ilgili paydaşların bir araya gelmesini, alanlardaki kuş popülasyonlarının ve diğer parametrelerin birlikte izlenmesini sağlayacak olan çalıştayda, ÖKA kriterlerini sağlayan kuş popülasyonlarının uzun vadeli izlenmesi için kuş gözlemcileriyle birlikte bir yol haritası hazırlanmasını hedefliyor.

Önemli Kuş Alanlarını İzleme Çalıştayı için 3-4 Mart’da Ankara Gölbaşı’nda buluşuyoruz. Çalıştaya Ankara dışından katılacak kısıtlı sayıda kuş gözlemci ve araştırmacı için yol ve konaklama masrafları Doğa Derneği tarafından karşılanabilecek.

03 – 04 Mart 2018
Önemli Kuş Alanları İzleme Çalıştayı
Vilayetler Evi
Gölbaşı, Ankara

03 Mart 2018 Cumartesi
09.30 – 10. 00             Kayıt
10.00 – 11.30             Açılış ve Önemli Kuş Alanları’nın Geçmişi
Dicle Tuba Kılıç, Doğa Derneği
Tansu Gürpınar
11.30 – 13.00             Tanışma: Farklı bölgelerden gelen katılımcıların kendini tanıtması
13.00 – 14.30             Yemek Arası
14.30 – 15.00             Önemli Kuş Alanı (ÖKA) Kriterleri ve Türkiye’nin ÖKA’ları
Levent Erkol
15.00 – 17.30             Önemli Kuş Alanları’nın Güncellenmesi ve İzlenmesi
Grup Çalışmaları (Su Kuşları 1, Su Kuşları 2, Yırtcılar, Diğer Gruplar)
Katılımcıların farklı gruplar arasında dolaşma imkânı bulunuyor.
17.30 – 18.00             Kahve Arası
18.00– 19.30              ÖKA izleme çalışmalarına örnekler
Gediz Deltası, Ömer Döndüren
İzmit Körfezi, Bahar Bilgen
Büyükçekmece Havzası, LeylekEL, Fikret Can
Anadolu kuş taksonomisine farklı bir bakış, Doç. Dr. Utku Perktaş

04 Mart 2018 Pazar
09.30 – 12.00             ÖKA güncellenmesi hakkındaki grup çalışmalarının sunumları ve ÖKA kriterlerini sağlayan öncelikli türler hakkında tartışma
12.00 – 13.30              ÖKA ve kuşların izlenmesi ve korunması konusunda açık kürsü
13.45 – 14.30               Yemek arası
14.30 – 16.30              ÖKA izleme çalışmalarına örnekler
Ebird Alan Düzenlemeleri, Mustafa Erturhan
Milas Tuzla, LonBreit
Urfa Bozkırlarının Kuşları, Mustafa Çulcuoğlu
Doğu Karadeniz Kuşları, Birol Hatinoğlu
16.30 – 17.00             Değerlendirme ve Kapanış

Adres:
Vilayetler Evi
Konya Yolu 22.Km
No:6 Gölbaşı / Ankara

Ayrıntılı bilgi ve katılım için:
Derya Engin – 05333138015 – [email protected]

1 Comments for : Önemli Kuş Alanları Çalıştayı
    • Ramazan Keçi
    • 7 Mayıs 2018
    Cevapla

Bir teşekkür de bana.Çünkü;gölgelerine basmayın lafı doğruymuş.Demiştim ki,onu ganimet bilip çalma çırpma diye.Ahlaklı ve görgü kurallarına riayet eden anlayışın 2 numarasının,tüp sevdiğini kim bilebilirdi ki.Ben de çok gayret göstermiştim.Hesaplaşmalarda.Kelebekleri şöyle bir uçur,gitsinler.Bu, yüzünü güldürmedi mi?