İncirli Tepeleri

AKD067-İncirli Tepeleri-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : İzlenmesi Gerekli

Alanın Değişimi    : Aynı (0)

Yüzölçümü : 6495 ha            Yükseklik : 85 m – 490 m

Boylam        : 36,55ºD            İl(ler)         : Hatay

Enlem          : 36,56ºK            İlçe(ler)     : Kırıkhan

Koruma Statüleri : Yok

 

Alanın Tanımı: Türkiye’nin Suriye sınırında yer alan İncirli Tepeleri Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı İncirli Köyü ve Sucuköy’ün tamamı ile Camuzkışlası ve Kamberlikaya köylerinin bir kısmını sınırları içine alır. ÖDA’nın güneydoğusunda bulunan Balık Gölü yörenin en önemli su kaynağıdır.

Habitatlar: ÖDA; ova bozkırı, kermes meşesi (Quercus coccifera) baskın maki toplulukları, kuru tarım yapılan araziler ve volkanik kayaçların oluşturduğu tepelerden (leçelik) oluşur. Balık Gölü çevresinde sazlık alanlar vardır.

Türler: İncirli köyü sınırları içerisinde Türkiye – Suriye sınırı boyunca yaklaşık 50 ceylan (Gazella subgutturosa) yaşamaktadır. Ceylanlar yaşamak için sınır tellerini aşarak her iki ülkenin sınırlarını da kullanmaktadır.  Ceylanın yanı sıra ÖDA kriterlerini sağlamamakla beraber alanda tilki (Vulpes vulpes) ve oklukirpi (Hytrix indica) yaşamaktadır.

Alan Kullanımı: Alanda ana geçim kaynağı tarımdır. Balık Gölü su ürünleri üretme ve sulama amaçlı kullanmaktadır.

Tehditler: Balık Gölü’ndeki sazlık alanlar zaman zaman yakılmaktadır. Alan üzerinde başka bilinen bir tehdit bulunmamaktadır.

Koruma Çalışmaları: Ceylanlar yöre halkı tarafından kutsal kabul edilerek korunmaktadır. İl Çevre ve Orman müdürlüğü yetkilileri ceylanlarla ilgili araştırmalar yapmaktadır.

Yerel İlgi Sahipleri: Hatay Valiliği; Hatay İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Hatay İl Jandarma Komutanlığı Çevre Koruma Timi Komutanlığı; Kırıkhan Kaymakamlığı; İncirli Muhtarlığı; Doğa Derneği.

 

Yıldıray Lise

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options