Gökçeada Kuzey Kıyıları

MAR001-Gökçeada Kuzey Kıyıları-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : Korumaya Bağımlı

Alanın Değişimi    : Gerileme (-1)

Yüzölçümü  : 6778 ha            Yükseklik  : 0 m – 520 m

Boylam          : 25,79ºD           İl(ler)         : Çanakkale

Enlem            : 40,20ºK           İlçe(ler)     : Gökçeada

Koruma Statüleri   : Yok

 

Alanın Tanımı: Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Gökçeada, Türkiye’nin sahip olduğu adalar içinde yüzölçümü açısından en büyük olanıdır. ÖDA, Gökçeada’nın kuzey kıyılarını kapsamaktadır. Alan sınırları adanın önemli tarihi değerlerinden biri olan İmroz Kalesi’ni içine alacak şekilde Kuzu Limanı’ndan başlar ve adanın en batıdaki ucuna kadar uzanır.

Habitatlar: ÖDA farklı kıyı ekosistemlerini içerir ve bu nedenle deniz canlıları için önemli bir yaşam ortamına sahiptir. Kıyı çizgisinin büyük kısmında sarp kayalık alanlar uzanır. Daha iç kesimler Akdeniz makilikleriyle kaplıdır.

Türler: Gökçeada Kuzey Kıyıları, nesli küresel ölçekte tehdit altındaki Akdeniz foklarını (Monachus monachus) barındırması nedeniyle ÖDA kriterlerini sağlar. Sayıları son derece azalmış olan bu tür için ÖDA kritik öneme sahiptir.

Alan Kullanımı: Alanda balıkçılık, küçük ölçekli tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Gökçeada’da pansiyonculuk hızla gelişmekte ve turizm amaçlı yapılar artmaktadır. Bunun yanında ÖDA’da dalış sporları yapılmaktadır.

Tehditler: Turizm nedeniyle alandaki insan baskısı artmaktadır.

Koruma Çalışmaları: Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) alanda araştırma yürütmüş ve bunun sonucunda ilgili resmi makamlara alanın koruma altına alınması yönünde başvurularda bulunmuştur.

Yerel İlgi Sahipleri: Çanakkale Valiliği; Çanakkale İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Gökçeada Kaymakamlığı; Gökçeada Belediyesi; Sualtı Araştırmaları Derneği-AFAG; Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV).

 

Cem Orkun Kıraç

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options