İklim Adaleti Seminerleri Başlıyor!

Kategori: Genel, Haber
Etiketler:

Ülkemizde yaşanan afetin büyüklüğü karşısında ertelediğimiz İklim Adaleti Web Seminerimiz için yeni tarihlerimiz belli oldu!

İklim adaleti nedir? İklim değişikliği her kişiyi, grubu ve ülkeyi neden farklı düzeylerde etkiliyor? Bu konuda atılması gereken adımlar nelerdir?

İklim adaleti çalışmaları kapsamında gerçekleştireceğimiz ilk webinar (web tabanlı seminer) 29-30-31 Mart ve 1 Nisan’da çevrimiçi gerçekleşecek.

Konusunda uzman Doç. Dr. Yasemin Kaya, Dr. Nuran Talu, Şehnaz Kıymaz Bahçesi ve Burcu Meltem Arık ile iki gün boyunca birlikte olacağız. İklim adaleti kavramından başlayarak uluslararası alandaki gelişmelere, strateji ve politikalara, iklim değişikliğinin toplumsal cinsiyet boyutuna ve gelecek nesillerin haklarına değineceğiz.

Webinar toplam dört oturumdan oluşacak ve hafta içi akşam 20.00-21.30 arası ile cumartesi günü sabah 10.30-12.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Bu Webinar özellikle hukukçular ve hukukçu adayları için tasarlandı. Avukatlar, stajyer avukatlar, hukuk fakültesi öğrencileri ve konuya ilgi duyan tüm hukukçuların başvurularınızı bekliyoruz. Webinara tam katılan katılımcılara katılım belgesi verilecek ve sonunda iklim adaletini savunmak için kuracağımız İklim Adaleti Hukukçu Ağı’na katılabilecekler.

Programa kayıt olmak için lütfen “ https://forms.gle/82PpCu5jMv1Drvid9 “ formunu doldurunuz. Zoom linki, kaydınızın onaylanınca size iletilecek.

Program:

29 Mart 2023 Çarşamba 

20.00-21.30 Doç. Dr. Yasemin Kaya, Uludağ Üniversitesi – “İklim Adaleti ve Küresel İklim Rejimi”

30 Mart 2023 Perşembe 

20.00-21.30 Şehnaz Kıymaz Bahçeci, Women’s Major Group Koordinatörü – “Uluslararası  İklim ve Doğa Çalışmalarına Toplumsal Cinsiyet Ekseninden Bakış”

31 Mart 2023 Cuma 

20.00-21.30 Burcu Meltem Arık, Roots & Shoots Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi – “Bugünün Çocuklarının ve Gelecek Nesillerin Hakları”

1 Nisan 2023 Cumartesi 

10.30-12.00 Dr. Nuran Talu, Küresel Denge Derneği Başkanı – “İklim Krizi ve Adil Uyum”

Doç. Dr. Yasemin KAYA

1978 yılında Hamburg’da doğdu. 2000 yılında Uludağ Üniversitesi, Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. 2004 yılında Yüksek Lisansını, 2010 yılında ise Doktorasını Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kentleşme ve Çevre Sorunları bilim dalından aldı. 2013 yılında Uludağ Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi kadrosuna atandı. Halen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekan yardımcılığı ve Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı başkanlığı görevlerini yürütmektedir. Araştırma alanları, uluslararası çevre politikaları, çevre rejimleri, iklim değişikliği ve kentsel çevre sorunlarıdır.

Şehnaz Kıymaz Bahçeci

Biyoloji ve Sosyoloji lisansını Swarthmore College’dan, yüksek lisans derecesini ise Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları alanında ODTÜ’den almıştır. 2004 yılından bu yana Türkiye’de birçok feminist örgüte destek vermiş olan Şehnaz, Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği’nde yine 2004 yılından bu yana çeşitli pozisyonlarda çalışmıştır. 16 yıllık sivil toplum süreci boyunca Şehnaz kadının insan hakları ve insan hakları konusunda nonformal eğitmenlik yapma şansı bulmuş ve toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının insan hakları konusunda ulusal ve uluslararası savunuculuk kampanyalarında yer almıştır. 2016 – 2018 yılları arasında Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği’nin yönetim kurulu başkanlığını yapmış, 2014-2018 yılları arasında da Bilgi Üniversitesi’nde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dersler vermiştir. Şehnaz 2020 yılının Nisan ayından beri küresel feminist bir kolektif olan Women’s Major Group’un koordinatörlüğünü yapmakta ve aynı zamanda farklı feminist örgütlere ve uluslararası kurumlara bağımsız danışmanlık yapmaktadır.

Burcu Meltem Arık

Amanos Dağlarının yamacı, Asi Nehrinin kollarında doğup büyüdü. Kimya eğitimi aldı, çevre ve endüstriyel kimya alanlarına odaklandı. Kuş gözlemcisi, haiku ve doğa delisi. Eğitim politikaları, çevre/doğa eğitimi, sürdürülebilirlik eğitimi, iklim değişikliği eğitimi, doğa oyunları, ekolojik okuryazarlık ve biyomimikri konularında çalışıyor.

2017’den bu yana Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi’nde üniversite öncesi örgün eğitim politikalarına yönelik veriye dayalı izleme çalışmaları yürütüyor. Öncesinde Doğal Hayatı Koruma Derneği, Doğa Derneği, UNEP, TEMA Vakfı, ÇEKÜL Vakfı ile çalıştı. 2015-2020 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekolojik Okuryazarlık ve Sürdürülebilirlik ile Biyomimikri dersleri verdi. Doğa Oyunları Evi kurucu ortağı. Doğa Arkadaşımın Kutusu oyununun kurucusu ve IUCN Commission on Education and Communication üyesi. Network of Education Policy Centers (NEPC) ile Roots & Shoots Türkiye yönetim kurulu üyesi.

Dr. Nuran Talu

29 Ekim 1955 günü Ankara’da doğdu. Kariyer öyküsü ODTÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun olmasıyla başladı (1979). Yüksek lisans (2004) ve doktorasını siyaset bilimi ve kamu yönetimi dalında yaptı (2007).

22 yıl kamu yönetimine doğa koruma ve iklim değişikliği ile mücadele alanlarında uzman ve yönetici olarak hizmet etti, bu süreçte OECD, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Dünya Bankası ve İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşlarda Türkiye Cumhuriyeti’ni daimi pozisyonlarda temsil etti. “TBMM’de Çevre Siyaseti” başlıklı ilk kitabı 2004’de yayınlandı. 2. ve 3. kitaplarında Avrupa Birliği çevre politikalarını Türkiye açısından ulusal ve yerel boyutta sorguladı. “Türkiye’de İklim Değişikliği Siyaseti” başlıklı 4. kitabında iklim krizi ve siyaset arasındaki bağı küresel zeminde ve ülke deneyimleriyle tüm ayrıntılarıyla değerlendirdi.

Küresel Denge Derneği’nin başkanı olarak sivil toplum hareketini güçlendirmek ve Türkiye’de toplumun her kesiminin iklim mücadelesinde aktif olmaları için emek vermeye devam ediyor. En temel misyonu, iklim değişikliği ile mücadele politikalarının Türkiye’nin siyasi gündeminde hak ettiği yeri almasıdır.

Yorum yapılmamış

Yorum Bırak

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options