Armutlu Yarımadası

MAR020-Armutlu Yarımadası-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : Korumaya Bağımlı

Alanın Değişimi    : Gerileme (-1)

Yüzölçümü : 80038 ha        Yükseklik : 0 m – 900 m

Boylam        : 29,05ºD           İl(ler)        : Yalova, Bursa

Enlem          : 40,54ºK           İlçe(ler)    : Yalova, Çınarcık, Termal, Armutlu, Orhangazi, Gemlik

Koruma Statüleri : Yok

 

Alanın Tanımı: Armutlu, Marmara Denizi’ne uzanan Yalova ilinin Çınarcık ve Termal ilçeleriyle Bursa ilinin Orhangazi ilçesiyle çevrili bir yarımadadır. Alanın güneyinde Gemlik Körfezi bulunur. Doğu-batı doğrultusunda uzanan alan, makiliklerle çevrili bakir ormanlardan ve yerleşime fazla açılmamış bir kıyı şeridinden oluşur. İnsan faaliyetlerinin nispeten az olduğu alanda turizm faaliyetleri artış göstermektedir. Akdeniz ikliminin ılıman etkisinin gözlendiği alanda, ÖDA kriterini sağlayan bölge endemik bitki türleri açısından zengindir.

Habitatlar: ÖDA; maki toplulukları, yaprak döken ormanlar ve iyi korunmuş bir kıyı şeridinden oluşur. Armutlu Yarımadası’nın batı ucunda ve kıyılarda geniş alan kaplayan makilikler kıyıdan içeri girdikçe ve yükseldikçe yerini yaprak döken ağaçların oluşturduğu ormanlara bırakır.

Türler: ÖDA, iyi korunmuş ormanları ve makilikleriyle çok sayıda türe ev sahipliği yapar. Alandaki yedi bitki taksonu ÖDA kriterlerini sağlamaktadır. Nesli küresel ölçekte tehlike altında ve endemik Çatalca peygamberçiçeği (Centaurea hermanii) ve Ümraniye çiğdemi (Crocus pestalozzae) gibi türler bulunur.

Ortanca ağaçkakan (Dendrocopos medius) ve kara ağaçkakan (Dryocopus martius) gibi nadir türlerin görüldüğü alan aynı zamanda Akdeniz biyomuna özgü zeytin mukallidi (Hippolais olivetorum) gibi türlere de ev sahipliği yapar.

ÖDA’ da ayrıca nesli küresel ölçekte tehlike altında bir sürüngen türü olan şeritli engerek (Montivipera xanthina) yaşamını sürdürmektedir. Alan, bölgesel ölçekte tehlikedeki sarı lekeli zıpzıp (Thymelicus acteon) adlı kelebek türü için önem taşır.

Alan Kullanımı: Alanda ormancılık ve daha az yoğunlukta tarım ve hayvancılık yapılır. En yaygın tarımsal ürün zeytindir. Kıyı şeridi boyunca balıkçılık yapılır. İkinci konut yapımı ve günübirlik turizm alanda artış göstermektedir.

Tehditler: Alanın kuzeyine Gökçe Barajı inşa edilmiştir. Güneyde ise Büyükkumla Barajı’nın yapımı planlanmaktadır. Alandaki ikinci konut ve turizm faaliyetindeki artışlar ve tarım arazilerini genişletme çalışmaları doğal yaşam üzerinde baskı oluşturmaktadır.

Koruma Çalışmaları: Alanda bilinen bir koruma çalışması yoktur.

Yerel İlgi Sahipleri: Bursa Valiliği; Yalova İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Bursa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Çınarcık Belediyesi; Gemlik Belediyesi; Uludağ Üniversitesi; Uludağ Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu (ULUKUŞ).

 

Gökmen Yalçın

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options