Mersin’de Elektrik Çarpan Leylekler için Nöbet!

Kategori: Genel, Haber, Kuşlar
Etiketler:

Mersin’de Elektrik Çarpan Leylekler için Nöbet!

Doğa Derneği gönüllü ve üyeleri, Mersin’de göç sırasında leyleklerin tünedikleri elektrik direklerinde akıma kapılmamaları için 11 Ağustos’tan bu yana nöbet tutuyor. Gönüllüler leyleklerin direklere konması engellerken, Mersin Doğa Koruma Milli Parklar Şubesi ve Mersin Toroslar Elektrik Dağıtım şirketi de direklerin izolasyonu için acil çözümler geliştirdi ve tespit edilen direklere izolasyon sağlandı.

Mersin, Avrupa ve Afrika arasında kuşlar için önemli göç yollarından birisi. Özellikle süzülerek göç eden uzun kanatlı leylek, küçük akbaba, kartal, şahin, atmaca, turna gibi kuş türleri göç yolculuğu sırasında dinlenme ve beslenme yerlerine ihtiyaç duyuyor. Özellikle geceleri tünemek için yüksek yerler gerekiyor ve bu nedenle kuşlar elektrik direklerine konuyor. Direkler izole edilmediği için direklere konduğunda elektriğe çarparak ölüyorlar. Bu durumun bir örneğinin Ağustos ayında Mersin’de yaşandığı Doğa Derneği tarafından tespit edildi ve hızlı bir şekilde önlem alınması için müdahale edildi.

Mersin’de Doğa Derneği üye ve gönüllüleri leylek nöbeti tutuyor

Ağustos ayı başında, Derneği üye ve gönüllüleri Mersin bölgesindeki elektrik direkleri etrafında leylek ölümleri tespit etti. Doğa Derneği yetkilileri izolasyon için bilgilendirdi ve izole edilmesi gereken direkleri tespit etti. Bir yandan da derneğin üye ve gönüllüleri alanda nöbet tutmaya başladı. Özellikle leyleklerin gecelemek için yüksek yerlere konma zamanında 3 m uzunluğunda ve uçlarında poşetler bağlı sopaları sallayarak ve düdük çalarak leyleklerin sorunlu elektrik direklerinde konarak çarpılmalarını önlemek için direk diplerinde her gün leylek nöbeti tutuldu.

Elektrik Direklerinin İzolasyonu için acil çözüm

Gönüllüler leylek nöbeti tutarken, Mersin Doğa Koruma Milli Parklar Şubesi ve Mersin Toroslar Elektrik Dağıtım şirketi ile görüşmeler yapılarak acil çözümler geliştirildi. Resmi prosedür duyarlılıkla başlatılarak tespit edilen elektrik direklerinin izolasyonu için çalışmalar başlatıldı. Bir hafta içerisinde, izolasyon için prosedür çalışmaları tamamlandı ve tespit edilen elektrik direkleri izolasyonu ve kuş kovar denilen reflektörler asılmaya başlandı.

Bu önemli gelişmeler kısa vadede kurumların ortak çalışması sayesinde oldu. Başta Mersin Toroslar Elektrik Dağıtım şirketinin özverili ve hızlı çalışmasıyla, Mersin Doğa Koruma Milli Parklar Şubesi, Mersin Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle yaklaşık 2 ay sürecek olan kuş göç dönemi için acil çözüm geliştirildi. Doğa Derneği üye ve gönüllülerinin leylek nöbeti ile daha fazla leyleğin ölmesi engellenmiş oldu.

Anadolu’da binlerce yıldır leyleklerin göç mucizesinin tanığıyız

Bu yılki sonbahar dönemi sonrası kurumlarla beraber orta ve uzun vadeli planlamalar yapılarak kuşların göç yollarında daha sağlıklı konaklaması ve barınması için çalışmalar yürüteceklerini belirten Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin ”Anadolu’da on binlerce yıldır leyleklerin göç mucizesinin tanığıyız. Onların güvenli bir şekilde bu yolculuğu tamamlaması için çalışıyoruz. Bu duyarlılığın sadece Mersin’de değil tüm Türkiye’de olması gerekiyor. Türkiye’de çok sayıda kuş gözlemcisi, uzman, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu var ve kuşlarla ilgili çok sayıda araştırma yapılıyor. Bu sayede kuşların göç sırasında öldüğü bölgeler biliniyor ancak şirketler elektrik direklerinde yeterince izolasyon çalışması yapmıyor. İvedilikle, kuş ölümlerinin yaşandığı bölgelerde gerekli çalışmalar başlatılarak leylek gibi uzun kanatlı kuşların ölümleri engellenmeli.’’ dedi.

 

Yorum yapılmamış

Yorum Bırak

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options