Sonbahar Yırtıcı Göçü İzleme Çalışması

Kategori: Genel, Haber
Etiketler: , , , ,

Küçük akbaba Fotoğraf: Cem Orkun Kıraç

Anadolu ve Trakya bulunduğu coğrafi konum itibariyle her sene yüz binlerce süzülerek göç eden kuşun kıtalar arası hareketine ev sahipliği yapıyor. Avrupa’da üreyen kuşlar kışı geçirmek amacıyla Afrika’ya göç ederken enerjilerini verimli şekilde kullanmalarını sağlayan sıcak hava termalleri yüzünden boğazlar ve kanallar gibi daralan kara parçaları kritik önem taşıyor. Anadolu’da bu olaya şahitlik edilebilecek yerlerin başında Hatay Amanos Dağları ve İstanbul Boğazı gibi dar boğazlar bulunuyor.

Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan küçük akbaba da süzülerek göç eden yırtıcı kuşlardan. Doğa Derneği, Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği (BSPB) ve diğer uluslararası ortaklarıyla beraber bu kuşların korunması için 15 farklı ülkede Küçük Akbabaların ve Göç Yollarının Korunması için Uluslararası İşbirliği Projesi kapsamında çalışıyor. Proje, 2022 yılına kadar farklı araştırmacı ve gönüllülerin desteğiyle devam edecek.

Küçük akbaba nüfusundaki popülasyon eğilimininim izlenmesi amacıyla Adana Sarımazı’da sonbahar yırtıcı göçü izleme çalışması 1 Eylül’de başladı. Bir ay boyunca sürecek sayımda Balkanlar’da ve Türkiye’de üreyen küçük akbabaların sayılması hedefleniyor.

Sarımazı’da gerçekleşmekte olan sonbahar yırtıcı göçü izleme çalışması sonucunda ulaşılan güncel bilgilere aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

Türler Sayı
Küçük Akbaba 597