Flamingo cennetinde yavru ölümleri

Kategori: Haber
Etiketler:

kreş

Dünyada flamingolar için en önemli üreme alanlarından ve Türkiye’nin 305 Önemli Doğa Alanı’ndan birisi olan Tuz Gölü’nde bu yıl yeniden flamingo yavru ölümleri görüldü. Tuz Gölü yanlış su politikaları ve projeler yüzünden tamamen kurumaya her geçen gün biraz daha yaklaşıyor.

Gölde kurumanın sebebi küresel ısınmadan çok, yanlış su politikaları ve tarımsal sulama projeleri. Küresel ısınma gibi olguların etkisi olsa da kurumanın esas nedeni gölü besleyen su kaynaklarının önünün kesilmiş olması. Havzada yapılan baraj ve kanal inşaatları, on binlerce yasadışı kuyu ve aşırı su tüketen tarımsal ürünler, göle su akışını engelleyen tuzlalar Türkiye’nin en büyük ikinci gölünü kurutuyor. Öte yandan göl içinde yeni açılan tuzlalar, su dengesinin bozulmasını ve gölün kurumasını daha da hızlandırıyor.

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Koruma Koordinatörü Levent Erkol; “Flamingolar kuruyan gölün batı kısmında kalan bir avuç sudan medet umuyorlar. Bu yıl da bölgede yaşayan doğa severler susuzluktan ölen en az 15 yavrudan oluşan bir grubu gözlemledi. Endişemiz bu sayının çok çok daha yüksek olması” dedi. Erkol sözlerine, “2003 yılından bu yana Tuz Gölü’nde flamingoları takip eden Doğa Derneği uzmanları temel sorunun flamingo yavrularının, beslenebilecekleri su kaynaklarına ulaşamaması olduğunu gözlemledi. Tuz Gölü flamingolar için dünyadaki en önemli koloni yerlerinden biri. Burada her yıl 20000 çiftten fazla flamingo yuva kuruyor. Tuz Gölü’nü yaşatmak için yöreye uygun, az su tüketen bitkilerin yetiştirilmesi, tarımda tasarruflu sulama sistemleri kullanılması ve kaçak kuyularla kapatılması gerekiyor.” diyerek devam etti.

Fotoğraflar: ©Doğa Derneği

1 Comments for : Flamingo cennetinde yavru ölümleri