Sürmeli Kızkuşu

kizkus
Dünyada nesli küresel ölçekte tehdit altındaki türlerden biri olan sürmeli kızkuşlarının son bireyleri Rusya ve Kazakistan’da ürüyor. Sürmeliler, her yıl buradan Orta Doğu ve Sudan’a kadar uzun bir göç yolculuğu yapıyor. Kuşlar, uydu verilerine göre önce Hazar Denizi’nin kuzeyinden Kafkaslar’ı geçip Anadolu’nun güneydoğu bölgelerine uğruyor.

2007 yılında Doğa Derneği ve Dicle Üniversitesi ekibi, Urfa Ceylanpınar’da üç bin ikiyüz sürmeli kızkuşu tespit etti. Sonrasında uydu vericisi takılan bir bireyin gönderdiği sinyal sayesinde Muş, Malazgirt kuşların Türkiye’de konakladığı en önemli ikinci yer olarak tescillendi.

Doğa Derneği, başta Ceylanpınar olmak üzere ilkbahar ve sonbahar göçleri sırasında önemli sayıda sürmeli kız kuşuna ev sahipliği yapan alanlarda araştırma ve koruma faaliyetlerini 2007 yılından bu yana yürütüyor. Göç sırasında sürmeli kız kuşu için en önemli tehditler geleneksel tarım yöntemlerinin terk edilmesi sonucunda alan kullanımı değişiklikleri ile avcılık. Dünya ölçeğinde nesli tehlikede olan bu türün güncel popülasyonunu belirlemek ve bir tehlike durumunda anında müdahale edebilmek için göç sırasında Türkiye’den geçişlerini gözlemlemek hayati önem taşıyor.

Fotoğraf: © RSPB