Serçesiz Olmaz!

Kategori: Haber
Etiketler:

Evet yanlış duymadınız. Bir zamanlar en yaygın kuş olarak bilinen serçelerin dahi nüfusu tüm dünyada azalıyor. İngiltere’de son 40 yıl içinde serçelerin yüzde 68’i, yani 20 milyon serçe yok oldu. Hollanda’da serçeler nesli tehlike altında tür olarak kırmızı listeye alındı. Fransa’da, Almanya’da, Belçika’da, İtalya’da ve Finlandiya’da serçe sayısındaki sert düşüşlerle birlikte alarm çanları çalmaya başladı. Son on yılda Türkiye’de de serçelerin azaldığını biliyoruz.

Giderek daha fazla betonlaşan ve parklarını kaybeden şehirler, tıpkı insanlar gibi serçelere de yaşam hakkı tanımıyor. Bu nedenle serçeler tüm dünyada azalıyor.

Serçelerin hikayesi aslında bizim hikayemiz. Yaşadığımız şehirlerin giderek daha da kirlenmesine ve betonlaşmasına, sonucunda serçelerin dahi azaldığı bir dünyada yaşamak zorunda kalmamıza dikkat çekmek amacıyla 20 Mart’ta Türkiye’nin parklarında buluşmaya ne dersiniz? Dileyen herkes kendisine en yakın parkta bir etkinlik yaparak tüm dünyada gerçekleşen 20 Mart Dünya Serçe Günü’ne dahil olabilir.

Parklarda yapacağınız etkinliklerin içeriğini belirlemekte elbette özgürsünüz. Bölgenizdeki serçeleri gözlemleyebilir, fotoğraflarını çekebilir, hikayelerini anlatan müzik veya tiyatro performansları gerçekleştirebilir veya bambaşka bir etkinlik gerçekleştirebilirsiniz. Serçeler ve doğa için mahallenizin çocuklarıyla buluşabilirsiniz.

Türkiye’nin neresinde olursanız olun, 20 Mart Dünya Serçe Günü’nde betonlaşmaya, doğanın yok oluşuna ve serçelere dikkat çekmek için yapacağınız etkinlikleri Doğa Derneği’nin Facebook hesabından duyuracağız ve fotoğraflarınıza yer vereceğiz. 20 Mart’ta size en yakın parkta buluşalım!

Katılım ve ayrıntılı bilgi için:

Evrim Tabur

[email protected]

0 549 860 27 68

Serçelerin yok oluş hikayesi ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz >>

6 Comments for : Serçesiz Olmaz!
    • MUHARREM KARADAĞ
    • 16 Mart 2016
    Cevapla

    BİZİM KÖY ÇELTİK VE SERÇELER
    Bir zamanlar bizim oralarda mayıs haziran aylarında serçeler bir bulut gibi gökyüzünü kaplar güneş görünmez olurdu,kışın bembeyaz kar örtüsünün üzerini kaplar kar görünmez olurdu. Mayıs-Haziran aylarında evin önündeki söğüt ağacı altında kahvaltı yaparken söğüt dallarında sıralanmış salınan serçe korosundan bir birimizi duyamayınca ağaca attığım taşla koronun bir anda susması iki saniye sonra korunun tekrar başlaması çocukluğumun en güzel anıları olarak belleğimde asılı durur. Şimdi o serçe sürülerinden eser kalmadı nerdeyse. Neden o kadar serçe vardı. Çünkü o zamanlar Halıkışlak Köynde çeltik ekilirdi. Çeltik dediğin Karstaki Iğdırdaki beyler sofrasına pirinç olarak giderken tarlalarda, harman yerlerinde, kar altında serçe yemi olarak kalırdı. Serçeler kış boyunca bu kalan çeltik daneleri ile beslenirdi. Şimdi Halıkışla köyünde ne çeltik eken Sadık Dayı var, ne çeltik var, nede beyler sofrasına giden Halıkışlak Pirinci ne de söğüt dalına sıralanan serçelerin korosu var.

    • MUHARREM KARADAĞ
    • 26 Mart 2016
    Cevapla

    Serçelerle ilgili yorumum neden YORUMLAR’da yer almıyor. Çok ilginç

      • dogadernegi
      • 26 Mart 2016
      Cevapla

      Hatayı düzelttik, yorumlarınız artık görünecek. Çok teşekkür ederiz.

    • Memil
    • 26 Mayıs 2016
    Cevapla

    Deliksiz çatı-çeper duvar ev yaptığımız müddetçe ne serçe nede sığındık kalır. Bu kuşlar insanların yaşadığı yerlere yakın olan canlılar.

    • Mecid S.
    • 8 Ağustos 2016
    Cevapla

    Güzel fotograflar,fakat Türkiye’de öğrencilerin veya bilimle uğraşan sayısı az fakat talibi çok olduğu için,kitaplara ihtiyaç var.Kitap derken de daha çok yabancı bilim insanlarının kitaplarından faydalanılarak yazılan kitaplara.Bu,olumlu sonuç aldırı.Yoksa birileri birilerini kendi hırsında veta kendi yolunda araç gibi göreceği düşüncesindeyim.Araç yerine,basamak mı deyim.Örnek bulmak zor mu?Kendinizi,tekrar etmezsiniz herhalde.Bunun dışında,çere kirliliği artmış.Bir kitap, çevrilebilir.Japonlar çok ilerlemiş,bilimde.Onların kitaplarından da yararlanılabilir.Çeviri veya çok kaynak kullanıp.Koruma biyolojisi hakkında da bir çeviri kitap veya farklı örnekler içeren çok yazarlı bir kitap da olabilir.

    • Suni Karaman
    • 29 Eylül 2020
    Cevapla

    Ben KARAMAN ‘da yaşamaktayım.Son 10 gündür sabah namazını kıldıktan sonra evimin karsısında bulunan cami avlusunda ki serçe kuşlarının sesini dinler ve saat 0646 da onlar sağa sola uçtuktan sonra istirahate çekilirdim 1o gündür cami avlusunda ki ağaçta 1 tane dahi serçe kuşu uçmamakta ve ötme yapmamaktalar,acaba bunun nedeni nedir neden birden bire kayboldular,işin garip tarafı çevre parklara da gittim orada da yoklar,nedeni nedir bilirmisiniz bilgilendirirseniz sevinirim.slm ve iyi çalışmalar.

Yorum Bırak

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options