Önemli Doğa Alanları Çalıştayı

Kategori: Genel, Haber
Etiketler: ,

Canlıların nesillerini sürdürebilmeleri için özel önem taşıyan coğrafyaları belirleyen ve yeryüzünün en hassas ve benzersiz doğal alanlarının tanımlanmasını amaçlayan “Önemli Doğa Alanı” (ÖDA) yaklaşımı; Dünya Doğa Koruma Kurumu (IUCN) tarafından 2016 yılında Hawaii’de düzenlenen Dünya Doğa Koruma Kongresi’nde dünyada korunan alanların belirlenmesinde uluslararası bir standart haline geldi.

2004 – 2006 yılları arasında bir çok doğa koruma kurumu ve kırktan fazla akademisyenle iş birliği içerisinde yürütülen Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları envanteri çalışması ile 305 ÖDA tanımlandı ve 2006 yılında Doğa Derneği tarafından yayınlandı. Sualtı Araştırmaları Derneği, hem kıyı ve deniz ÖDA’larının belirlenmesinde, hem de savunulmasında aktif rol aldı. Üzerinden geçen 11 yıla rağmen doğa korumacılar ve doğa hukukçuları tarafından yaygın olarak kullanılmaya devam eden ve konusunda Türkiye’nin ilk ve tek kitabı olan Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları envanterinin güncellenmesi; biyolojik çeşitlilik konusunda yapılan çalışmaların artması, alanlardaki koruma çalışmaları ve tehditlerin artması gibi nedenlerle zorunlu bir hal aldı.

Bu noktadan hareketle, ÖDA’larla ilgili paydaşların bir araya gelmesini, alanlardaki türlerin dağılımı ve popülasyonları ile diğer parametrelerin müştereken izlenmesini sağlayacak bir çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz. Çalıştay, ÖDA kriterlerini sağlayan türlerin uzun vadeli izlenmesi için uzmanlarla birlikte bir yol haritası hazırlamayı ve ÖDA’ların güncellenmesi için kurulacak bir çalışma grubunun temellerini atmayı hedefliyor. Ayrıca, yeni Önemli Doğa Alanları’nın belirlenmesi, mevcut verilerin güncellenmesi, tür ve habitatlar üzerine güncel veri ve olası kaynakların belirlenmesi de çalıştayın amaçları arasında.

Önemli Doğa Alanlarını Güncelleme Çalıştayı’nı 02 Mart 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Toplantı yeri ve iletişim ile ilgili ayrıntılar aşağıda verilmiştir. Önemli Doğa Alanları konusundaki değerli bilgi ve deneyimlerimizi birbirimize aktarmamızı sağlayacak bu çalıştaya katılımınız bizleri gururlandıracak ve bu önemli güncellemeye katkı sağlayacaktır.

Önemli Doğa Alanları Güncelleme Çalıştayı Programı
Yer: Çağdaş Sanatlar Merkezi
Çankaya, Ankara

Program