ÖKA Türleri

Ak pelikanın dünya nüfusunun yüzde biri 2800 birey. Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa nüfusunun yüzde biri ise 265 birey. Bu nedenle 265 birey üzerinde ak pelikan bir alanı düzenli olarak kullanıyorsa orası ÖKA olarak tanımlanabiliyor. Bursa Karacabey çevresindeki büyük sulak alanlar, türün göç yolunda önemli bir yer teşkil ediyor. Fotoğraf: Alper Tüydeş

Doğa Derneği’nin Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları (ÖKA) kriterlini sağlayan kuş türlerini izleme çalışmaları alanların izlenmesi, yapılan araştırma ve bilgilerin paylaşılması ve bu konuda kuş gözlemcileri arasında düzenli bir bilgi akışı sağlamak amacıyla Mart 2018’de başlatılmıştır.

Bu kapsamda ilk olarak 3-4 Mart tarihlerinde Ankara’da Önemli Kuş Alanları’nın (ÖKA) izlenmesi ve güncellenmesi konusunda yedi coğrafi bölge ve 20 ilden yaklaşık 70 kuş gözlemcisinin katıldığı bir çalıştay gerçekleştirilmiştir. Çalıştaya katılanlar sayesinde Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları’nın izlenmesi, güncellenmesi ve korunması için önemli bir adım atılmıştır. Bu buluşma sonucunda bir araya getirilen değerli veriler 2019 yılında tamamlanması planlanan Türkiye’nin yeni ÖKA envanteri için önemli bir atlık oluşturmuştur ve burada sunulmaktadır.

Çalıştay çıktılarının katılımcılar ve Türkiye’deki kuş gözlemciler ile paylaşılması, ÖKA’lardaki kuşların düzenli olarak izlenmesi ve alanlar hakkında kuş gözlemcileri arasında iletişimin devamını sağlamak amacıyla Facebook üzerinde “Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları” adlı bir grup oluşturulmuştur. Grubun bağlantısına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Doğa Derneği internet sitesinin ÖKA Türleri adlı bu bölümü ÖKA kriterlerini sağlayan kuş türleriyle ilgili verileri kaynak göstererek güncellemektedir. Tablolarda yer alan kaynak kişiler ÖKA kriterine dair gözlemi gerçekleştiren kişileri, popülasyon sorumluları ise bir popülasyonu uzun süre izleme sorumluluğunu üstelenen kuş gözlemcilerini ifade etmektedir. ÖKA kriterlerini sağlayan türler taksonomik sınıflarına göre sıralanmıştır ve türlerle ilgili yeni gözlemler oluştukça türe ait ÖKA tablosu güncellenmektedir.

Doğa Derneği ile temasa geçerek ve gözlemlerinizi paylaşarak ÖKA’ların izlenmesi, korunması ve güncellenmesi ile ilgili sürecin mutfağına doğrudan dahil olabilirsiniz. Değerli gözlemlerinizle bu çalışmaya destek verdiğiniz ve kuşların önemli yaşam alanlarını koruma çabasına ortak olduğunuz için çok teşekkür ederiz.

İletişim:

Saner Erdoğan