Kuş Cennetine Otoban

Kategori: Genel
Etiketler:

Köprünün geçeceği alan.

Ulaştırma Bakanlığı Kara Yolları Genel Müdürlüğü’nün İzmir Körfezi Geçiş Projesi, İzmir Kuş Cenneti olarak da bilinen Gediz Deltası’ndaki flamingoların yaşam alanlarını tehdit ediyor. Altı şeritli yol ve tren yolunu içeren proje planı uygulandığı takdirde koruma altındaki binlerce hektarlık sulak alan ve birinci derece doğal sit alanı yok farz edilmiş olacak.

Projenin yapılması öngörülen bölge flamingonun Türkiye ve tüm Akdeniz’deki en önemli kışlama alanı olup her yıl on binden çok flamingoya ev sahipliği yapıyor. Söz konusu alan aynı zamanda uluslararası ölçekte “Önemli Doğa Alanı” olarak tanımlanmış durumda. Kara Yolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje diğer bir doğal sit alanı olan Narlıdere’den başlayıp Gediz Deltası sulak alanını ikiye böldükten sonra Sasalı kavşağına bağlanıyor. Söz konusu nedenlerden dolayı böyle bir projenin hukuksal olarak planlanması dahi mümkün değil.

Köprünün proje çizimi.

Proje için öngörülen yer çok sağlıklı bir kıyı sulak alanı ve bu yüzden flamingolar başta olmak üzere tepeli pelikan ve diğer kıyı kuşları on binlerce yıldır burada yaşıyor. Doğa Derneği uzmanları, proje alanının Google Earth gibi uydu programlarından bile yeşil kıyı bataklıkları arasında kolayca görülebilecek binlerce flamingonun beslenme alanı olduğunu, yaklaşık yirmi yıldır yapılan Kış Ortası Su Kuşu sayımlarında bu kuşların kayıt altına alındıklarını ve bu verilerin tamamının karar vericilerin elinde olduğunu ifade ediyor.

Köprünün alanda olası görünümü.

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği başkanı Dicle Tuba Kılıç şunları söyledi: “İçinden tüp geçit geçen yüzlerce metropol var dünyada. Fakat içinde flamingoların yaşadığı dünyadaki tek şehir İzmir. Bu nedenle, İzmir’in yanı başındaki kuş cenneti, şehrin gelişimi önünde bir engel değil, İzmir kimliğini dünya ölçeğinde duyurmak için büyük bir fırsat.”

Kılıç sözlerine şöyle devam etti: “Kuş cenneti kentin gelişiminin önünde bir engelmiş gibi görünüyorsa bu durumun sorumlusu elbette flamingolar değil, karar vericiler. Parayla dünyanın tüm şehirlerine tüp geçit yapabilirsiniz, fakat ne kadar paranız olursa olsun flamingoları bir şehre zorla konduramazsınız. İzmir, elindeki paha biçilmez değeri görmeli, şehrin kimliğini ve politikalarını körfezin bu benzersiz doğal zenginliğini koruyarak geliştirilmeli.“

Yorum yapılmamış

Yorum Bırak

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options