Kıbrısçık

AKD012-Kıbrısçık-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : İzlenmesi Gerekli

Alanın Değişimi    : Aynı (0)

Yüzölçümü : 95481 ha         Yükseklik : 0 m – 2358 m

Boylam        : 29,91ºD           İl(ler)        : Antalya

Enlem         : 36,35ºK            İlçe(ler)    : Finike, Kaş, Kale

Koruma Statüleri  : Yok

 

Alanın Tanımı: ÖDA, Antalya’nın batısında Bey Dağları, Çığlıkara Ormanları ve Kekova Önemli Doğa Alanları arasında yer alır. Alanın doğu sınırını Finike ilçesinden Akdeniz’e dökülen Karasu Çayı, batı sınırını ise Kaş-Elmalı karayolunun batısındaki tepeler oluşturur. Alan güneyde Kaş-Kale karayolu ile sınırlanır. ÖDA’nın doğu kısmı, en yüksek noktası 2358 metre olan Alacadağ silsilesini kapsamakta ve Finike bölgesinde Akdeniz ile buluşmaktadır. Batı kısmı ise Kıbrıs, Demre ve Tokluca çaylarını çevreleyen alçak tepelerden oluşur.

Habitatlar: ÖDA; alçaklarda maki ve öncü maki toplulukları, nehir kıyısı bitki toplulukları, tarım alanları ile yükseklere çıkıldıkça karışık iğneyapraklı ormanlar ve yüksek dağ çayırlarından oluşur.

Türler: Kıbrısçık ÖDA’sı başta bitkiler olmak üzere birçok canlı grubunu içeren bir alandır. Alanda ülkemize endemik birçok bitki türü bulunmaktadır. Bu türlerden Ophrys lycia’nın bilinen dünya dağılımı alanla sınırlıdır.

Ayrıca karakulak (Caracal caracal) ve vaşak (Lynx lynx) alanda yaşayan önemli memeli türleridir. Finike’nin batısındaki kayalık kıyılar Akdeniz foku (Monachus monachus) için önemli yaşam alanlarıdır.

Bunun yanında Akdeniz biyomuna özgü ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Lyciasalamandra luschani isimli çiftyaşamlı türü alanda yaşamaktadır.

Dar yayılışlı bir sürüngen türü olan toprak kertenkelesi (Ophiomorus punctatissimus) alanda yaşayan ve yine Akdeniz biyomuna özgü bir türdür.

Ülkemize endemik Koçak’ın esmer perisi (Hyponephele kocaki) ile nesli bölgesel ölçekte tehlike altında olan karagözlü mavi kelebek (Glaucopsyche alexis) alanda yaşamaktadır.

Alan Kullanımı: Alanda tarım, turizm ve hayvancılık faaliyetleri gerçekleştirilir. Özellikle kıyı ve alçak kesimlerin büyük bölümü seralar ve narenciye bahçeleri ile kaplıdır. Bunun yanında bölgede günübirlik turizm de yoğun olarak yapılmaktadır. Finike ve Kale ilçeleri ÖDA sınırları içerisinde kalmakta ve alanda bir nüfus yoğunluğu oluşturmaktadır.

Tehditler: Alanın doğu sınırındaki Karasu Çayı üzerine Alakır Barajı inşa edilmiştir. Barajın alandaki önemli türler üzerindeki etkisi bilinmemektedir.

Koruma Çalışmaları: Bilinen bir koruma çalışması bulunmamaktadır.

Yerel İlgi Sahipleri: Antalya Valiliği; Antalya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Finike Kaymakamlığı; Kale Kaymakamlığı; Kaş Kaymakamlığı; Finike Belediyesi; Kale Belediyesi; Kaş Belediyesi.

 

Bahtiyar Kurt

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options