İstanbul’da Yelkovan Katliamı

Kategori: Genel, Haber, Kuşlar
Etiketler:

Nesli dünya ölçeğinde tehlikede olan yelkovan kuşlarının binlercesi şu günlerde İstanbul Boğazı’nda. Yazık ki yelkovanlar balıkla beslenirken oltalara yakalanıyor. Bir kısmını doğasever vatandaşlar kurtarırken, bir kısmı hayatını kaybediyor.

İki gündür devam etmekte olan bu olağan dışı doğa olayı yelkovan kuşlarının yaşamını tehdit ediyor. Son iki günde yüzlerce yelkovanın yaşamını kaybetmiş olmasından endişe ediliyor. Durumu öğrenen pek çok kuş gözlemcisi bugün kuşları kurtarmak için boğaza akın ederken, boğazda balık avlayan balıkçılar yaşanan büyük katliama rağmen balık avına ara vermiyor. Konunun engellenmesi için resmi kurumlardan ise henüz hiçbir yasaklama gelmedi ve önlem alınmadı.

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç “Yelkovan kuşlarının nesli küresel ölçekte tehlike altında. Son iki gün içinde yaşanan yelkovan katliamı milyonlarca insanın yaşadığı bir şehirde herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. Gözlemciler zaman zaman, on dakikada 15’ten çok kuşun oltalara takıldığını bildiriyor. Karar vericilerin bu katliamın bir an önce önüne geçmesini talep ediyoruz. İstanbul yelkovanlara mezar olmasın.” dedi.

Yelkovanların küresel nüfusu 15.337-30.519 çift arasında. Yelkovanlar, Ekim sonu Kasım başı üreme alanlarına geri dönüyor. Kayalık kıyılar ve açık deniz adacıklarında üreyen yelkovan, üreme dönemi dışında Karadeniz ve Akdeniz’e yayılıyor. Yelkovanlar, balık özellikle hamsi, sardalya, uskumrugiller familyası üyeleri ve eklem bacaklı kabuklular ile besleniyor. Tür, IUCN kırmızı listesinde, küresel ölçekte Hassas (VU) olarak sınıflandırılıyor. İstanbul Boğazı’nın en yaygın türü olan yelkovanların nerede üredikleri bugüne kadar saptanamamış.

Fotoğraf: Taner Şekercioğlu

1 Comments for : İstanbul’da Yelkovan Katliamı