Hodulbaba Dağı

ORT012-Hodulbaba Dağı-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : İzlenmesi Gerekli

Alanın Değişimi    : İlerleme (+1)

Yüzölçümü : 79589 ha         Yükseklik : 1000 m – 1746 m

Boylam        : 32,96ºD           İl(ler)        : Konya

Enlem          : 38,04ºK           İlçe(ler)    : Altınekin, Karatay, Selçuklu, Karapınar

Koruma Statüleri : Yaban hayatı geliştirme sahası

 

Alanın Tanımı: Hodulbaba Dağı, Konya şehir merkezinin doğusunda bulunur. Tuz Gölü Havzası’nın güneybatı sınırını oluşturan dağlık bir alandır. Yaban hayatı açısından oldukça zengin olan Türkiye’nin en iyi korunmuş dağ bozkırları bulunur. Yabankoyununun Anadolu alttürünün (Ovis orientalis anatolica) dünyada yaşadığı tek noktadır. Bölgedeki koyunların bir kısmı 2005 yılında eski yaşam alanlarından biri olan Nallıhan ilçesine götürülmüştür.

Habitatlar: Hodulbaba Dağı İç Anadolu Bölgesi’ne özgü dağ bozkırlarıyla kaplıdır. Alanın üst kesimlerinde bitki örtüsü daha zayıfken dağın eteklerinde iyi korunmuş yüksek dağ bozkırları uzanır. Vadi içlerinde yer yer küçük çalılıklar bulunur.

Türler: ÖDA, bozkıra bağımlı kuş türleri açısından oldukça zengindir. Alanda kaya kartalı (Aquila chrysaetos), bozkır kartalı (Aquila nipalensis), kızıl şahin (Buteo rufinus), çobanaldatan (Caprimulgus europaeus), büyük cılıbıt (Charadrius leschenaultii columbinus), gökkuzgun (Coracias garrulus), kirazkuşu (Emberiza hortulana) ve bağırtlak (Pterocles orientalis) ürer.

Hodulbaba Dağı, Anadolu yabankoyununun (Ovis orientalis anatolica) bulunduğu son doğal yayılış alanıdır. Burada yapılan üretme çalışmaları sonucunda yaban koyunlarının sayısı artmış ve bir kısmı Ankara Nallıhan’a transfer edilmiştir. Nesli tükenme tehlikesine girmiş olan koyunların sayısı koruma altına alındıktan sonra ikibini aşmıştır.

Alan Kullanımı: Alanda başta koyun olmak üzere küçükbaş hayvancılık yapılır.

Tehditler: Alan üzerinde bilinen bir tehdit bulunmamaktadır.

Koruma Çalışmaları: Alanda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Av-Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı tarafından Anadolu yaban koyunlarının korunması çalışmaları başarılı bir şekilde yürütülmektedir.

Yerel İlgi Sahipleri: Konya Valiliği; Konya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av-Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı.

 

Burcu Meltem Arık

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options