Ekle  Çıkar
Tarkan - Uyan
ATLAS BirdLife RSPB ATLAS BirdLife RSPB

Gönüllülük
Doğa Derneği'ne gönüllü destek vermek istiyorsanız ilk yapmanız gereken gönüllü olmak istediğiniz çalışma alanını seçmek. Bu kılavuzda yer alan on iki farklı gönüllülük alanını inceleyip kendiniz için en uygun olana karar verebilirsiniz.

Gönüllülük alanına karar verdikten sonra Doğa Derneği Gönüllü Formu'nu doldurup gonullu@dogadernegi.org adresine göndererek isminizi kayıt ettirebilirsiniz. Gönüllü formu Derneğe ulaştıktan sonra seçtiğiniz gönüllülük alanında deneyimli bir Doğa Derneği üyesi eşliğinde pratik yapmaya başlayabilirsiniz.

Tanıtım ve Lojistik Gönüllüsü

Doğa Derneği'nin çalışmalarının geniş kitlelere ulaştırmasının en etkili yöntemlerinden biri yüzyüze iletişim çalışmaları. Derneğimiz, yaptığı çalışmaları daha çok insana anlatabilmek için festivallerde, konserlerde ve daha pek çok etkinlikte standlar açıyor. Bu standların kurulmasından, gelen ziyaretçilere bilgi verilmesine kadar pek çok aktivitede gönüllü desteğine ihtiyaç duyuyoruz.

Stant çalışmalarının yanısıra Doğa Derneği’nin ofislerindeki günlük çalışmaların desteklenmesi de büyük önem taşıyor. Doğa Derneği'nin ofislerinde, Doğa Evlerinde ve bahçelerinde araba kullanmaktan, alışverişe veya çapa yapmaya kadar pek çok alanda gönüllü desteğine ihtiyacımız var.

Kuş ve Doğa Gözlemcisi

Anadolu'daki pek çok canlı türü ve Önemli Doğa Alanı'nın düzenli olarak izlenmesi ve düzenli veri toplanması, birçok bilimsel çalışmaya ve hukuki mücadeleye altlık oluşturuyor. Bu nedenle, Doğa Derneği KuşBank ve Nuh’un Gemisi gibi veritabanlarını hazırladı ve gönüllülerin desteğiyle veri girişlerini gerçekleştiriyor. KuşBank verilerinin güncellenmesini özellikle Önemli Kuş Alanları'nda veri toplayan ve veri girişlerini yapan gönüllü kuş gözlemciler yapıyor. Kuş gözlemciler aynı zamanda nesli tehlike altında olan kuş türlerinin güncel durumlarını belirlemek için önemli. Kuş gözlemcilerinin topladığı kayıtlar www.kusbank.org adresinde yayınlanıyor.

Kuşlara ek olarak nadir canlı türlerinin araştırılması ve bulunduğu noktalarda düzenli olarak izlenmesi gerekiyor. Bu hassas çalışmalar için özellikle yerel gönüllülerin desteği çok önemli.

Örneğin gönüllülerimizden Ahmet Demir, 2005 yılından beri bahçesindeki çöl varanlarının yuvalarını tek tek izliyor ve koruyor. Bu tür canlıların kayıtlarını toplayan doğa gözlemcileri kayıtlarını Doğa Derneği bilim ekibine gönderiyor ve bu kayıtlar gönderen kişinin ismiyle yayınlanıyor.

Fotoğrafçı ve Belgeselci

Türkiye'nin her köşesinde farkedilmeyi bekleyen sayısız özel doğa olayı, canlı türü ve doğal alan var. Bunların pek azının kaliteli ve estetik fotoğrafı mevcut, belgeseli ise yok denecek kadar az. Bu nedenle, doğayı anlatabilmek, belgeleme yapmak, sanatsal çalışmalar gerçekleştirmek ve hukuksal mücadelelere delil oluşturmak için çok sayıda doğa fotoğrafçısı ve belgeselciye ihtiyacımız var. Gönüllü katkı verenlerin fotoğraf ve belgeselleri Doğa Derneği'nin Facebook sayfasında yayınlanıyor.

Eylemci

Doğa Derneği'nin organize ettiği ve katıldığı eylemlerin her aşamasında tüm gönüllülerin desteği ve katılımı çok önemli. Bu eylemler kimi zaman kamu vicdanını harekete geçirmek kimi zaman bizzat doğa katliamını engellemek için düzenleniyor.

Bu nedenle, yaratıcı eylem fikirleri bulmak, eylemleri duyurmak, resmi süreçler, pankart hazırlamak, bazı durumlarda kostümler hazırlamak ve eylemlere katılmak için gönüllülere ihtiyacımız var.

Çevirmen

Dünyanın her yerinde Doğa Derneği ile aynı amaçlarla çalışan kişi ve kurumlar var. Doğanın yaşaması için verdiğimiz bu ortak mücadelede ortak yayınlar oluşturmaya, var olan yayınların birbirimizin diline çevirmeye, ortak etkinliklerde birbirimizi anlamak önemli.

Yazılı, görsel veya simültane çeviri yapabilecek gönüllülerin desteğiyle birçok bilgi ve deneyim paylaşımını yapmak mümkün olabiliyor. Derneğimizin basın bildirileri, haberleri, yayınlarının farklı dillere çevirileri, düzenlediği uluslar arası etkinliklerde simültane çeviriler ile yurtdışındaki haberler ve yayınların dilimize çevrilmesi için özellikle İngilizce çeviri yapabilecek gönüllülere ihtiyacımız var.

Doğa Sanatçısı

Doğa Derneği'nin tüm çalışmalarında sanatçılar büyük önem taşıyor. Ürettiğiniz bir sanat eseri, bir roman, şarkı, resim doğanın korunmasına tahmininizden çok daha fazla katkı koyabilir. Çünkü sanatın insanları harekete geçirmekte muazzam bir etkisi var.

Örneğin, dünyaca tanınan Tarkan, Orhan Gencebay'ın da desteğiyle doğa için Uyan isminde bir şarkı besteledi ve farklı kitlelere seslendi. Türkiye'nin değerli ressamlarından İsmail Acar ise bir tablosunu bağışladı ve bu tablo Alakır Nehri'nin kurtulması için açılan davalara destek olmak amacıyla satışa sunuldu.

Doğa Kültürü Araştırmacısı

Doğanın insanla olan ilişkisini, doğayla uyumlu yaşam kültürü geliştiren toplumları ve kişileri araştıran ve belgeleyen gönüllülere ihtiyacımız var. Gönüllü araştırmacıların hazırlayacağı yazı ve raporlar Doğa Derneği tarafından kişilerin ismiyle yayınlanacaktır.

Dünya üzerinde sürekli yeni çalışmalar ve kültür araştırmaları gerçekleşiyor. Bu araştırmaların ve bulguların paylaşılması için bu yayınları hazırlayacak gönüllülere ihtiyacımız var.

Proje Gönüllüsü

Doğa Derneği'nin yürüttüğü projelerde gönüllülerin desteğine gerek duyulmaktadır. Bu çalışmalarda duyulan gönüllü ihtiyacı derneğin Facebook sayfasında veya gönüllülerine doğrudan duyurulmaktadır.

Derneğin proje alanlarında yapıldığı çalışmalara katılarak, buralardaki işlerin hızla ve kolaylıkla yapılmasını sağlamak için çoğunlukla seyahat engeli olmayan gönüllülerin desteğine ihtiyacımız var.

Alan Savunma Gönüllüsü

Gün geçtikçe doğanın üzerindeki baskı ve yasadışı uygulamaların miktarı artıyor. Bu uygulamaları engellemek için Doğa Derneği'ne destek olacak alan savunma gönüllülerinin de artması gerekiyor. Yasadışı eylemlerin belgelenmesi, resmi yazışmaların yapılması, hukuki süreçlerin harekete geçirilmesi, basına ve kamuoyuna bilgi sağlanması gibi birçok konuda gönüllü desteğine ihtiyacımız var.

Doğa Derneği Elçisi

Doğa Derneği'nin çoğalması için yeni üyelerin Doğa Derneği ailesine katılması çok önemli. Derneğin yeni üyeler kazanmasını sağlamak, Dernek için kaynak oluşturmak ve Derneğin çalışmalarını farklı kesimlere tanıtabilecek gönüllülere ihtiyacımız var.

Eğitim Gönüllüsü

Doğanın koruma konusunda çocuklardan yola çıkarak daha geniş bir katılım ve sahiplenme sağlayabilmek için Doğa Derneği eğitim programları hazırlayıp uyguluyor. İlköğretim öğrencileri için Doğa Çantam, Bozayı, Bozkır eğitimleri, üniversite öğrencisi ve mezunu gençler için Doğa Okulu, Doğa Okur Yazarlığı kursu Derneğin hazırladığı eğitim programlarından. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı Yeşil Kutu eğitim setinin hazırlanmasına katkı verildi.

Doğa Derneği'ni okullarda ve farklı mecralarda temsil edebilecek, eğitici eğitimlerine katılabilecek, farklı yaş gruplarına yönelik yayın ve oyunlar üretebilecek gönüllülere ihtiyacımız var.

Diğer

Burada oluşturulan gönüllü kategorilerinin dışında özel uzmanlık gerektiren gönüllü ihtiyaçları da olmaktadır. Bu ihtiyaçlar gönüllülerimize duyurulmaktadır.

Dikkat Koruma Alanı!
Gediz Deltası’nda ılık bir şubat ikindisiydi. Yere uzanmış ve tam içim geçmişken “Beni görmüyorsun!” diyen bir sesle irkildim.
>>>

Doğa Derneği Facebook Sayfası

© 2004 - 2012 Doğa Derneği Her hakkı saklıdır.
Gizlilik Sözleşmesi | Ziyaretçi Defteri
ATLAS BirdLife RSPB