Gönüllü Ol!

Doğa Derneği’nin Seferihisar’daki üye ve gönüllüleri Galip Ener ve Oğuz Kandır, Yavaş Bostan ürünlerinin hasadına ve kargolanmasına yardım ediyor.

Doğa Derneği, insan ve doğayı birbirinden ayırmıyor ve doğayı korumanın en güçlü yolunun onun kendi yaşamlarımızdaki yerini korumak olduğunu düşünüyor. Başka bir değişle, yaşarken her ne yapıyorsak bunu doğayla uyum içinde ve diğer canlıları incitmeden gerçekleştirebiliriz. Bu nedenle, Doğa Derneği gönüllüsünün yapabileceklerinin de bir sınırı yok.

Derneğe gönüllü olmak için buradaki gönüllü formunu doldurmanız yeterli. Sağlıklı bir iletişim için gönüllülük formunu eksiksiz doldurarak gonullu@dogadernegi.org adresine gönderebilirsiniz. Ekibimiz gönderdiğiniz formu aldığına dair size bir eposta gönderecek ve böylece gönüllülük süreciniz başlamış olacak.

Gönüllülük süreciniz içinde hem Doğa Derneği ve doğa hakkındaki temel eğitim faaliyetlerine katılacak, hem de Derneğimizin faaliyetlerine katkı koyabileceksiniz. Doğa Derneği’nin gönüllülük süreci kişiye özel olduğu için bu süreç ekibimiz ve sizle birlikte belirlenecek.

Aşağıda çalışma konularımıza dair fikir vermesi için süregelen bazı gönüllü desteklerini sıraladık. Lütfen bu listeyi sizi kısıtlayıcı bir format değil, yalnızca fikir vermek amaçlı bir çalışma olarak kabul edin. Dolduracağınız formda Doğa Derneği’ne vermek istediğiniz desteği bu kategorilere bağlı kalmadan, dilediğiniz gibi tarif edebilirsiniz.

Doğa Derneği elçiliği
Doğa Derneği’nin yeni gönüllüler kazanmasını sağlamak, kaynak oluşturmak ve daha da önemlisi Derneğin düşüncesini farklı insanlara anlatabilmek için gönüllülere ihtiyacımız büyük. Doğa Derneği’nin bir gönüllüsü olarak şehir veya kırsal alan ayırt etmeden doğayı incitmeden yaşayan insanlar ağını geliştirebilirsiniz. Bu doğrultuda, kendi gönüllü çalışmalarınızı uygulayabilir ve bunları Doğa Derneği aracılığı ile duyurabilirsiniz.

Doğa Okulu yamaklığı
Doğa Derneği’nin kurduğu Doğa Okulu’nda gerçekleştirilen yamak kurslarından birine katılarak, doğa kültürü usta çırak ağına dahil olabilirsiniz. Ayrıntılar için: dogaaskina.org

Tanıtım ve lojistik
Doğa Derneği’nin çalışmalarının geniş kitlelere ulaştırmasının en etkili yöntemlerinden biri yüz yüze iletişim çalışmaları. Derneğimiz, yaptığı çalışmaları daha çok insana anlatabilmek için festivallerde, konserlerde ve daha pek çok etkinlikte stantlar açıyor. Bu stantların kurulmasından, gelen ziyaretçilere bilgi verilmesine kadar pek çok aktivitede gönüllü desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Stant çalışmalarının yanı sıra Doğa Derneği’nin ofislerindeki günlük çalışmaların desteklenmesi de büyük önem taşıyor. Doğa Derneği’nin ofislerinde, Doğa Evleri’nde ve bahçelerinde araba kullanmaktan, alışverişe veya çapa yapmaya kadar pek çok alanda gönüllü desteğine ihtiyacımız var.

Kuş ve doğa gözlemciliği
Anadolu’daki pek çok canlı türü ve Önemli Doğa Alanı’nın düzenli olarak izlenmesi ve düzenli veri toplanması, birçok bilimsel çalışmaya ve hukuki mücadeleye altlık oluşturuyor. Bu nedenle, Doğa Derneği KuşBank veri tabanını hazırladı. KuşBank verilerinin güncellenmesi gönüllü kuş gözlemciler tarafından gerçekleştiriliyor. Doğa Derneği gönüllüsü olarak Türkiye’nin kuş ve doğa gözlemcileri ağına katılabilirsiniz.

Fotoğraf ve film
Türkiye’nin her köşesinde fark edilmeyi bekleyen sayısız özel doğa olayı, canlı türü ve doğal alan bulunuyor. Bu nedenle, doğayı anlatabilmek, belgelemek, sanatsal çalışmalar gerçekleştirmek ve hukuksal mücadelelere delil oluşturmak için çok sayıda doğa fotoğrafçısına ve filme alan gönüllüye ihtiyacımız var.

Aktivizm
Gün geçtikçe doğanın üzerindeki baskı ve yasadışı uygulamaların miktarı artıyor. Bu uygulamaları engellemek için Doğa Derneği’ne destek olacak alan savunma gönüllülerinin de artması gerekiyor. Doğa Derneği’nin organize ettiği ve katıldığı eylemlerin her aşamasında tüm gönüllülerin desteği ve katılımı çok önemli. Bu eylemler kimi zaman kamu vicdanını harekete geçirmek kimi zaman bizzat doğa katliamını engellemek için düzenleniyor. Bu nedenle, yaratıcı eylem fikirleri bulmak, eylemleri duyurmak, resmi süreçleri takip etmek, pankart hazırlamak, bazı durumlarda kostümler hazırlamak ve eylemlere katılmak için gönüllülere ihtiyacımız var. Öte yandan, doğaya zarar veren çalışmaların belgelenmesi, resmi yazışmaların yapılması, hukuki süreçlerin harekete geçirilmesi, basına ve kamuoyuna bilgi sağlanması gibi birçok başka konuda da gönüllü desteğine ihtiyaç duyuyoruz.

Çeviri
Dünyanın her yerinde Doğa Derneği ile aynı amaçlarla çalışan kişi ve kurumlar var. Doğanın yaşaması için verdiğimiz bu ortak mücadelede ortak yayınlar oluşturmak, var olan yayınları birbirimizin diline çevirmek, ortak etkinliklerde birbirimizi anlamak son derece önemli. Yazılı, görsel veya simültane çeviri yapabilecek gönüllülerin desteğiyle bu insanlar arasında bilgi ve deneyim paylaşımını sağlamamız mümkün olabiliyor. Derneğimizin basın bildirileri, haberleri, yayınlarının farklı dillere çevirileri, düzenlediği uluslar arası etkinliklerde simültane çeviriler ile yurtdışındaki haberler ve yayınların dilimize çevrilmesi için özellikle İngilizce çeviri yapabilecek gönüllülere ihtiyacımız var.

Eğitim
Doğa Derneği ve Doğa Okulu’nun eğitim faaliyetlerinde yer alabilecek, derneğimizi okullarda ve farklı mecralarda temsil edebilecek, eğitici eğitimlerine katılabilecek, farklı yaş gruplarına yönelik yayın ve oyunlar üretebilecek gönüllülere ihtiyacımız var.

Doğa kültürü araştırmaları
Doğanın insanla olan ilişkisini, doğayla uyumlu yaşam bir kültürü geliştirmiş toplumları ve kişileri merak eden, araştıran ve belgeleyen gönüllülere ihtiyacımız var.

Doğa sanatları
Ürettiğiniz herhangi bir sanat eseri, örneğin bir şiir, şarkı veya resim doğanın korunmasına sayfalarca teknik bir rapor kadar, bazen de çok fazla katkı koyabilir. Doğadan ilham alarak ve doğanın düşünme biçimini yansıtarak sanat yapmak istiyorsanız derneğin doğa sanatları ağına katılabilirsiniz.

Yukarıdaki konularda veya bambaşka alanlarda Doğa Derneği’ne gönüllü destek vermek için lütfen alttaki formu doldurarak gonullu@dogadernegi.org adresine gönderin.

Doğa biziz!

Doğa Derneği gönüllülük başvuru formu