Ekle  Çıkar
Tarkan - Uyan
ATLAS BirdLife RSPB ATLAS BirdLife RSPB
 
Dünyaya Sözünüz Var
Türk bankaları  Ilısu Barajı'na kredi vereceklerini doğruladı. Doğa Derneği'nin Garanti Bankası ve Akbank'a yanıtı.

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Garanti Bankası ve Akbank'ın Ilısu Barajı'na verecekleri kredi hakkında "devlete sözümüz var" demelerini, samimiyetten uzak bulduğunu ifade etti. Eken, sözlerine şöyle devam etti:

"Bankaların devlete verdikleri sözden daha önemli ve bağlayıcı olan, dünyaya verdikleri sözdür.  Bir yandan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Anlaşması'na (Global Compact) imza atıp diğer yandan Ilısu baraj projesinin parçası olamazsınız. Kimliğinizi çevrecilik üzerine konumlandırıp çevreci kredi kartları ürettikten sonra, Türkiye'de doğaya en çok zarar verecek projeye kredi sağlayamazsınız. Çünkü Hasankeyf ve Dicle Vadisi, UNESCO'nun kriterlerine göre bir Dünya Mirası'dır ve hiçbir söz bu gerçeği belgeleyen bilimsel raporlardan daha geçerli olamaz.

Kaldı ki, barajla ilgili kriterlerin yerine getirilemeyeceği uluslar arası ölçekte tescillendikten sonra, bankaların baraja destek vermeleri için hiçbir hukuki zorunlulukları  kalmadı.

Bankalar, projenin finansmanında yabancıların ve Dünya Bankası'nın yer alması, çevre açısından da bütün kriterlerin yerine getirileceği koşuluyla bu işe girdiklerini ifade ediyor.  Bu koşullar ortadan kalktığına ve Avrupalı yatırımcılar Ilısu baraj projesinden çekildiğine göre, Türk bankaları da baraja verdikleri desteği geri çekmek zorundadır. Bu gerçekleşmediği takdirde, Türk bankalarının Avrupa Birliği standartlarının çok altında çalıştığı tescillenmiş olacaktır. Ancak görünen o ki, eğer duruşları değişmezse, Garanti Bankası ve Akbank dünyaya verdikleri sözlerde samimi değil ve devletin arkasına sığınarak Ilısu barajı gibi çağdışı bir projeden gelir elde etmeyi amaçlıyor. Ortadaki vahim tablo, Türkiye'de bu bankalara güvenen milyonlarca insanı hayal kırıklığına uğratacak. Bankaların ivedilikle bu çağdışı projeden geri çekilmelerini bekliyoruz."


> Doğa Hakları - 18.04.2012

> Yer misin, yemez misin? - 10.04.2012

> Kurbağa Prenses - 04.04.2012

> Amik'in Dönüşü - 21.03.2012

> Fazla gezegeniniz var mıydı? - 13.03.2012

> Başka bir taşra mümkün - 13.03.2012

> Vicdan Ayaklanması - 29.02.2012

> Antalya hangi ülkede? - 15.02.2012

> Doğanın sağı solu - 07.02.2012

> Darbe zihniyeti ve Hasankeyf - 01.02.2012

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

 
Doğa Hakları
İnsan doğanın haklarını tanımadan haksızlığa dair sorunlarını çözebilir mi?
>>>

Hasankeyf
Doğa Derneği Facebook Sayfası
Türkiye Su Meclisi
Çengelköy Doğa Bahçesi

 
 
  © 2004 - 2012 Doğa Derneği Her hakkı saklıdır.
Gizlilik Sartnamesi | Ziyaretçi Defteri  
ATLAS BirdLife RSPB