 |
|
|
Doğa Derneği Bali Raporu 10 Aralık 2007
Yaklaşık 200 ülkenin temsilcisi, Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde iklim değişikliği ile mücadele yollarını görüşmek üzere 3 Aralık'tan bu yana Bali'de bugüne kadar iklim değişikliği konusunda yapılmış en büyük çaplı toplantılardan birini gerçekleştiriyor.
Doğa Derneği Teşkilatlanma Koordinatörü Nuri Özbağdatlı Doğa Derneği adına Bali'deki İklim Değişikliği Konferansı'nı izliyor. Kyoto Sözleşmesi'nin 2012'de sonra erecek olması nedeniyle İklim Değişikliği Konferansı 2012 ve sonrasına odaklanıyor. Konferans aynı zamanda Türkiye'nin Kyoto'ya imza atması için neredeyse son şans. Dış İşleri Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan oluşan ulusal heyetimiz yoğun mesai harcayarak Türkiye'nin Kyoto konusundaki nihai tutumunu belirlemeye çalışıyor.
Avustralya'nın Kyoto Sözleşmesi'ni imzalayacağını açıklamasıyla hızlı başlayan bu önemli konferansın sonlarına yaklaştıkça tansiyon daha da yükseliyor. Toplantının Aralık 13 ve 14'ündeki son bölümüne Türkiye de dâhil olmak üzere tüm ülkelerin en üst düzey bürokratları katılacak.
Türkiye'nin protokole bu güne kadar imza koymama nedeni olarak sözleşmenin "zengin ülkeler" ekinde bulunması gösteriliyor. Türkiye, aralarında İsrail, Suudi Arabistan gibi oldukça zengin ülkelerin de bulunduğu "karbon fakiri" ülkeler grubuyla benzer koşullara sahip olmak istiyor.
Önümüzdeki günler Kyoto Sözleşmesi ve sonrası ile Türkiye'nin konumu hakkında önemli gelişmelere gebe. Doğa Derneği, Bali'deki gelişmeleri Türkiye kamuoyu ile her gün paylaşmaya devam edecek. |
|
|
|
|
| | | Doğa Hakları | İnsan doğanın haklarını tanımadan haksızlığa dair sorunlarını çözebilir mi? >>> |
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
|