Cerattepe Maden Projesi Avrasya Kuş Göç Yollarını Tehdit Ediyor

Kategori: Haber
Etiketler:

Arı Şahini

Son haftalarda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Artvin halkıyla hükümet arasında büyük bir mücadele yaşanıyor. Halkın güçlü bir şekilde karşı çıkmasının nedeni Artvin şehrinin üstündeki Cerattepe’de yapılması planlanan büyük bir maden işletmesi. Önerilen maden alanı Artvin’in önemli dinlenme alanlarından biri ve doğal Karadeniz ormanlarıyla çevrili. Ayrıca bu alan, Avrasya ve Doğu Afrika arasında süzülerek göç eden kuşlar için çok önemli bir dar boğaz olan Çoruh Vadisi’nde yer alıyor. Çoruh Vadisi, sürmekte olan ve planlanan çok büyük madencilik ve hidroelektrik santrali projeleri nedeniyle, 2016 başında Dünya Kuşları Koruma Kurumu tarafından dünyadaki 422 tehlike altındaki önemli kuş alanından biri olarak belirlenmişti.

Cerattepe ve Kuş Göç Yolları

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın reddetmesine karşın, Çoruh Vadisi ve Cerattepe, Avrasya kuş yolunun ana dar boğazında bulunuyor. Arı Şahini, Küçük Orman Kartalı ve Yılan Kartalı da dahil olmak üzere her yıl bir milyondan fazla yırtıcı kuşun yolu, Gürcistan’da Batum’dan başlayan ana göç yolunun devamı olması nedeniyle bu vadiden geçiyor. Planlanan madene karşı açılan davadaki uzman raporu, projenin Hatila Milli Parkı’nda biyolojik çeşitlilik kaybı, sucul yaşamın yok olması, içme suyu kaynaklarının kirlenmesi, ormansızlaşma ve doğal ortam (habitat) kaybı gibi yan etkilerini de içeriyordu.

Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç konu hakkında şunları söyledi: “Doğanın korunması için yürütülen en eski halk direnişlerinden biri olan Cerrattepe davası, tek bir madencilik projesini iptal etmek amacıyla 20 yıldan uzun bir süredir devam ediyor. 760 davacı ve 61 avukatla Türkiye tarihindeki doğa koruma konusundaki bu en büyük dava, Yeşil Artvin Derneği’nin koordinasyonuyla bilimsel rapor bulgularına dayanarak açıldı. Bu bölge, bir çok yırtıcı kuş türü de dahil olmak üzere, her yıl bir milyondan fazla göçmen kuşun süzüldüğü göç yolu üzerinde yer alıyor. Maden projesi yerel halkın yoğun direnişine karşın hükümetin desteği ile bir kez daha başlatıldı. Doğa Derneği, Artvin ve Çoruh Vadisi’nin benzersiz biyolojik çeşitliliğini korumak için Artvinlilerin yanında.”

Karadeniz yırtıcı kuş göçü

 

Fotoğraf: © BRC

Yorum yapılmamış

Yorum Bırak

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options