Balık Gölü

DOG031-Balık Gölü-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : İzlenmesi Gerekli

Alanın Değişimi    : Aynı (0)

Yüzölçümü    : 7768 ha         Yükseklik      : 2250m – 2660m

Boylam           : 43,56ºD        İl(ler)              : Ağrı, Iğdır

Enlem             : 39,77ºK        İlçe(ler)           : Doğubayazıt, Taşlıca, Tuzluca

Koruma Statüleri     : Yok

 

Alanın Tanımı: ÖDA, 2241 metre yükseklikte, dört tarafı tepelerle çevrili bir lav setti gölüdür. Ağrı Dağı’ndan akan lavların küçük bir akarsuyun önünü kapaması sonucu oluşmuştur. Gölün ortasında dört dekar genişliğinde bir ada bulunur. Suyu tatlıdır ve alan içme suyu havzasıdır. Çevresindeki dağlardan gelen yüzey sularıyla ve kıyılarındaki kaynaklarla beslenir. Güneyinden doğan akarsuyla Doğubayazıt Sazlıkları’na boşalır. Yüzölçümü 34.7 kilometrekare olan gölün en derin yeri 37 metredir. Göl kıyısında bir mesire yeri bulunur.

Habitatlar: Etrafı yüksek dağ çayırlarıyla çevrili tipik bir alpin göldür. Kuzey ve güneyindeki su girişi ve çıkışı olan yerlerde daha gür olmakla beraber kıyıları cılız ve parçalı saz şeritleriyle kaplıdır.

Türler: Alan, üç bitki türü için ÖDA kriterlerini sağlamaktadır. Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan Tripleurospermum corymbosum tüm dünyada sadece Balık Gölü ÖDA’sında yaşamaktadır. Bunun dışında gölün çevresindeki tepeler Astragalus robertianus ve Sempervivum globiferum ssp. aghricum için önemlidir.

Doğu Anadolu ve Kafkasya’daki kalıntı kadife ördek popülasyonunun (Melanitta fusca) bir kısmı bu alanda ürer.

Alan Kullanımı: Doğubayazıt’ın ve civar köylerin içme suyu ihtiyacı gölden karşılanmaktadır. Ayrıca, gölde yoğun olarak balıkçılık yapılmaktadır. Alan, peyzaj güzelliği ile günübirlik turistler için il içerisinde önemli bir cazibe merkezidir.

Tehditler: Gölün etrafında günübirlik ziyaretçilere hizmet vermek amacıyla mesire yerleri yapılmaya başlanmıştır. Bu amaçla gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmaları alanın zengin bozkır türlerini tehdit etmektedir.

Koruma Çalışmaları: 2004 yılında Ağrı İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce alanın tabiat parkı olması önerilmiştir. Alan içme suyu havzası olarak korunmaktadır.

Yerel İlgi Sahipleri: Ağrı Valiliği; Ağrı İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Doğu Beyazıt Kaymakamlığı; Taşlıca Kaymakamlığı; Doğu Beyazıt Belediyesi; Taşlıca Belediyesi; Doğu Beyazıt Çevreyi Koruma ve Güzelleştirme Derneği.

 

Süreyya İsfendiyaroğlu

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options