Babakale Assos Kıyıları

EGE001-Babakale Asos Kıyıları-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : Korumaya Bağımlı

Alanın Değişimi    : Gerileme (-1)

Yüzölçümü : 10708ha          Yükseklik : 0 m – 380 m

Boylam        : 26,19ºD            İl(ler)        : Çanakkale

Enlem          : 39,47ºK            İlçe(ler)    : Ayvacık

Koruma Statüleri : Arkeolojik sit alanı

 

Alanın Tanımı: Biga Yarımadası’nda bulunan Babakale – Asos Kıyıları Çanakkale ilinin güneybatı kıyılarını içine alır. Doğusunda Kaz Dağları ve güneydoğusunda Edremit Körfezi ile sınırlanan ÖDA, Anadolu’nun da en batı ucunu oluşturur.

Habitatlar: Akdeniz bitki coğrafyasının etkisi altındaki alanın büyük bir bölümü orman ve makilik alanlarla kaplıdır. Bitki örtüsü kayalık alanların üzerinde uzanan garig, pırnal meşesi maki toplulukları ve seyrek kızılçam ormanlarından oluşmaktadır.

Türler: Alan endemik ve nesli tehlike altındaki Verbascum aschersonii adlı bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır.

ÖDA, boz kirazkuşunun (Emberiza cineracea) ülkemizdeki en kuzey dağılım noktasıdır. Kıyıdaki kayalıklar nesli küresel ölçekte tehlikede altında olan Akdeniz fokunun (Monachus monachus) önemli yaşam alanlarından biridir.

Alan Kullanımı: Kıyılarda balıkçılık yapılmaktadır. Alanda ayrıca yazlık olarak kullanılan ikincil konutlar artış göstermektedir. Alanın daha çok kumlu toprakla örtülü orta bölümleri mera olarak kullanılır.

Tehditler: Alanda son yıllarda gelişen turizm nedeniyle kıyılar yoğun insan baskısına maruz kalmıştır. Bölgede yazlık konut sayısı ve gelen turist sayısı plansızca artmaktadır. Kıyılarda gerçekleştirilen tekne turları fokları ve diğer canlılarını olumsuz etkileyebilir.

Koruma Çalışmaları: Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu altında çalışan Beykoz Sualtı Spor Kulübü öncülüğünde hazırlanan Sualtı Milli Parkı Projesi kapsamında alanın bir kısmının koruma altına alınması planlanmaktadır. Enez başlangıç noktalı proje, Saroz Körfezi’nden başlayarak Kabatepe, Eceabat, Gökçeada ve Bozcaada’yı da kapsayarak Babakale kıyılarına kadar uzanan bölgeyi koruma altına almayı hedeflemektedir.

Yerel İlgi Sahipleri: Çanakkale İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Sualtı Araştırmaları Derneği – AFAG; Beykoz Sualtı Spor Kulübü.

 

Eray Çağlayan

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options