Ekle  Çıkar
Tarkan - Uyan
ATLAS BirdLife RSPB ATLAS BirdLife RSPB

Akdeniz'in Doğa Koruma Stratejisi Hazırlandı
Doğa Derneği’nin koordinasyonunda gerçekleştirilen uluslararası bir çalışma ile Akdeniz Havzası’nda yer alan 34 ülkenin korunması gereken doğal alanları belirlendi. Akdeniz Havzası’ndaki biyolojik çeşitliliğin büyük bölümünü barındıran ve Önemli Doğa Alanları (ÖDA) diye adlandırılan bu alanların toplam sayısı 1110. 140’ı Türkiye’de bulunan ÖDA’ların 70’inin öncelikli olarak korunması gerekiyor. Çalışma, Doğa Derneği’nin öncülüğünde doğa koruma konusunda lider ve dünya çapında tanınan on iki ortak kurum ve seksen destekçi kurumdan uzmanla birlikte gerçekleştirildi.

Doğa Derneği’nin de içerisinde yer aldığı dünyanın önde gelen doğa koruma kuruluşlarında görev yapan bir uzman ekip tarafından geliştirildikten sonra dünyanın birçok ülkesi tarafından doğa koruma önceliklerini belirlemede kullanılmaya başlanan Önemli Doğa Alanları yaklaşımı, Doğa Derneği’nin koordinasyonunda Akdeniz ülkeleri için uygulandı.

Belirlenen Önemli Doğa Alanları ve Akdeniz Havzası’nın koruma öncellikleri, CEPF (Kritik Ekosistemler Ortaklık Fonu) tarafından geçtiğimiz günlerde Paris’te yapılan bir toplantıyla dünyaya duyuruldu.

Yapılan çalışma ile Akdeniz Havzası’nda biyolojik çeşitlilik açısından önemli alanların belirlenmesi ile birlikte bu alanlardaki biyolojik çeşitlilik kaybına neden olan etkenlerin de değerlendirildiğini belirten Doğa Derneği Başkanı Güven Eken şunları söyledi:

“Bu çalışmayı yaparken dünyanın önde gelen doğa koruma kurumları ile birlikte çalıştık. Bunların arasında Tour du Valat Biyoloji İstasyonu, Uluslararası Koruma Merkezi (Conservation International), Uluslararası Kuşları Koruma Derneği (BirdLife International) ve Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (The World Conservation Union - IUCN) gibi kurumlar var. Bu da Türkiye’deki kurumların doğa koruma konusunda artık bilgi tecrübe transfer edebilecek bir konumda olduğunu gösteriyor.” dedi.

Bu çalışma ile ayrıca doğanın yok olmasında etkili olan sosyo-ekonomik parametreler, iklim değişikliği etkileri ve bölgede doğa koruma temelli gerçekleşen yatırımların gözden geçirildiğini kaydeden Eken, insan faaliyetlerinin çok yoğun olduğu Akdeniz bölgesinde örnek doğa koruma çalışmalarının yapılması ve uluslararası ortaklıklar kurulması için büyük bir fırsat oluşturduğunu söyledi.

Not:

Kritik Ekosistemler Ortaklık Fonu’nun çalışmaları ve Akdeniz Havzası Sıcak Bölgesi’nde başlatılacak yatırım fonunun ayrıntılarını öğrenmek için bakınız: www.cepf.net

Akdeniz Havzası:
Barındırdığı yüksek bitki çeşitliliği ve doğal yaşam alanlarını büyük ölçüde kaybetmiş olmasıyla Akdeniz Havzası, dünyada bulunan 34 sıcak bölgeden birisi. Havza ülkelerinde 30.000’e yakın bitki türü bulunuyor ve bunların yaklaşık üçte biri (13.000 tür) dünya üzerinde yalnızca Akdeniz Havzası’nda dağılım gösteriyor.

Kritik Ekosistemler Ortaklık Fonu’nun (CEPF) Akdeniz Havzası Sıcak Bölgesi ölçeğinde 2011-2016 yılları arasında biyolojik çeşitliliğin korunması desteklemek amacıyla sivil toplum kuruluşlarına yönelik bir yatırım programı başlatacak.

Önemli Doğa Alanı:

Alan koruma, canlı türlerinin sağlıklı topluluklar oluşturmaları ve yaşam döngülerini devam ettirmeleri için gerekli tüm coğrafyaların doğal özellikleri bozulmadan saklanmasını esas alır. "Önemli Doğa Alanı" (ÖDA) kavramı bu ilkeyi esas alarak doğadaki canlı türlerinin nesillerini sürdürebilmeleri için özel önem taşıyan coğrafyaları tanımlar. Bu kavram, canlı türleri ve doğal kaynaklarla birlikte yeryüzünün en özel doğal alanlarının korunmasını amaçlamaktadır. Ayrıntılı bilgi için bakınız: http://www.dogadernegi.org/onemli-doga-alanlari.aspx

Dikkat Koruma Alanı!
Gediz Deltası’nda ılık bir şubat ikindisiydi. Yere uzanmış ve tam içim geçmişken “Beni görmüyorsun!” diyen bir sesle irkildim.
>>>
Hasankeyf
Doğa Derneği Facebook Sayfası

© 2004 - 2012 Doğa Derneği Her hakkı saklıdır.
Gizlilik Sözleşmesi
ATLAS BirdLife RSPB