Akdağmadeni Ormanları

ORT041-Akdağmadeni Ormanları-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : Yeterince Bilinmiyor

Alanın Değişimi    : Bilinmiyor (?)

Yüzölçümü : 58706 ha        Yükseklik : 1340 m – 2170 m

Boylam        : 35,92ºD           İl(ler)        : Yozgat

Enlem          : 39,53ºK           İlçe(ler)    : Akmağdeni, Çayıralan, Gemenek

Koruma Statüleri : Yok

 

Alanın Tanımı: ÖDA, adını aldığı Akdağlar silsilesinin orta kesimlerini ve az engebeli platoları içeren bir metamorfik masiftir. Alanın kuzeyinde Akdağmadeni ilçesi yer almaktadır. Alanın doğu sınırını Kızılcaova, Bozhüyük, Veziralanı ve Ardıçalanı köyleri; batı sınırını Halhacı ve Özer köyleri oluşturmaktadır. Güneyde ise Sığırkuyruğu ve Avşaralanı köyleri alan sınırları içerisinde yer almaktadır.

Habitatlar: Sarıçam (Pinus sylvestris), meşe (Quercus) ormanları, ardıç (Juniperus) toplulukları, tarım alanları ve dağ bozkırlarından oluşur. Orta Anadolu bölgesinde yer alan en önemli ormanlardan biri olan sarıçam ormanları alanda yer almaktadır. Bu ormanlar kurakçıl-kışa dayanaklı sarıçam ormanları olarak nitelendirilmektedir. Sarıçam ormanlarına yer yer meşe ormanları ve yükseklerde ardıç toplulukları eşlik etmektedir. Orman dışındaki yerler ise mera ve yayla olarak kullanılan çayırlardır. Bölgede bulunan akarsuların çoğu Akdağlar’dan doğup Çekerek Deresi’ne dökülürler. Alanın içinde çok az yerleşim yer aldığından yoğun orman örtüsü yaban hayatı için uygun yaşam alanları bulunmaktadır.

Türler: Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan ve dünyada sadece burada yaşayan Campanula pulvinaris bitki türü ÖDA kriterlerini sağlamaktadır.

Alan aynı zamanda birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Avrupa ölçeğinde önemli kuş türlerinden çobanaldatan (Caprimulgus europaeus), yılan kartalı (Circaetus gallicus), alaca ağaçkakan (Dendrocopos syriacus), bıyıklı doğan (Falco biarmicus) ve küçük kartal (Hieraaetus pennatus) alanda üremektedir.

Bunlara ek olarak Avrupa ölçeğinde önemli kızböceği türlerinden Coenagrion ornatum alanda yaşamaktadır.

Alan Kullanımı: Bölgedeki ana geçim kaynağı tarım, meyvecilik ve hayvancılık faaliyetleridir. Bunlardan sonra ise arıcılık, ormancılık faaliyetleri gelmektedir. Alanın yüksek kesimleri yaylacılık faaliyetleri için kullanılırken, ormanlık alanların bazı bölümleri piknik ve yürüyüş amacıyla günübirlik etkinlikler için kullanılmaktadır.

Tehditler: Bölgede bilinen en önemli tehdit, ormanların tarla açma amacıyla tahrip edilerek tarım alanına dönüştürülmesidir.

Ayrıca hayvancılık faaliyetlerinden dolayı yoğun otlatma ve yaylalardaki yerleşimlerin genişlemesi tehditleri mevcuttur.

Koruma Çalışmaları: İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı rutin koruma çalışmalarının dışında bilinen bir koruma çalışması yoktur.

Yerel İlgi Sahipleri: Yozgat Valiliği; Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Akdağmadeni Kaymakamlığı; Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğü; Çayıralan Kaymakamlığı; Gemerek Kaymakamlığı.

 

Yıldıray Lise 

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options