6 Şubat Depremi : Doğa Dayanışması

Kategori: Genel, Haber
Etiketler:

6 Şubat 2023 Pazartesi sabahı, karanlık bir güne uyandık. Tanıdığımız, tanımadığımız her bir canın acısıyla birlikte, deprem bölgesindeki çaresizliği hissettik içimizde. Biz de herkes gibi birbirimize “Elimizden ne gelir?”, “Ne yapabiliriz?” diye sorduk. Daha önce 2019’da İzmir yangınını ve 2020’de İzmir depremini yaşamış, bu felaketlerden bir şeyler öğrenmiştik. Yine de afet yönetimi ya da insani yardım, Doğa Derneği’nin bildiği konular değildi. Yönetim Kurulu Başkanımız Dicle, “Bölgedeki tanıdıklarıma mesaj yoluyla ulaşıyorum, nasılsınız, diye sorulması bile iyi geliyor insanlara.” deyince, bölgedeki ağımızla, tanıdıklarımızla iletişime geçmeye başladık.

İlk önce, Doğa Derneği, Doğa Okulu ve Yavaş Dükkan üye, gönüllü ve destekçilerinden deprem bölgesinde yaşadığını bildiğimiz yaklaşık 250 kişiyle iletişime geçtik. Nasılsınız, neye ihtiyacınız var diye sormak bazen yeterli oldu. “Biz iyiyiz. Bizden daha kötü durumda insanlar var, onlara ulaşın.” cevabını da aldık; “Biz iyiyiz, ne yapıyorsanız biz de destek olalım.” cevabını da. Bir de diğerleri vardı. Enkaz altından çıkan kişilere, acil battaniye, yemek lazım, bebeğim için ateş düşürücü lazım, su lazım, ışık, fener, çadır lazım, hasta ve çocuklar için hasta bezi, çocuk bezi, mama lazım, jeneratörler için mazot lazım, köylere çadır lazım, lazım, lazım…

İlk önce, bize gelen talepleri Doğa Derneği’nin sosyal medya hesaplarından duyurduk, kurumlara ilettik. İlk iki, üç gün insanlara umut oluyoruz ama destek bulamıyoruz diye, kendimizi ve yaptığımızı sorguladık. Sonra başka kanallar açıldı. Doğa Derneği ağından dostlarımız bölgeye yardım götürdükçe onlarla koordine olduk. Başka kanallardan destek haberlerini teyit ederek, ihtiyaç sahiplerinin, ihtiyaçlarını temin edebileceği doğru kaynakları bulmayı başladık. Devam eden ihtiyaçların karşılanması için deprem bölgesindeki kişilerle sürekli iletişim halinde olmayı sürdürdük. Bir yandan da destek bekleyenler listemiz, bize ulaşan ya da ulaştırılan yeni kişilerle genişledi. Bir gönüllü, bir aile, bir mahalle, bir köy derken, depremin ilk haftasında yaklaşık 5 bin kişinin farklı ihtiyaçlarının giderilmesi için elimizi taşın altına soktuk.

Tüm bunlar, dayanışmayla oldu. Doğa Derneği bir köprü oldu. Ne mutlu ki yıllar içerisinde çok güzel bir ağ kurmuşuz. Bu zor zamanlarda hem el uzatabildik hem de destek bekleyenlerle, destek verenleri buluşturabildik.

Bundan sonra, neler yapacağız?

Yirmi yıldır olduğu gibi öncelikli çalışma konumuz doğanın ve insan dili konuşmayan tüm varlıkların yaşam hakkını savunmak olacak. Deprem sonrası doğa üzerinde oluşacak tehditleri izleme, bölgedeki Önemli Doğa Alanları’nın korunması ve kontrolsüzlükten dolayı artabilecek kaçak avcılığın önlenmesi konularında çalışacağız.

Hatay Amik Gölü’nde olduğu gibi, sulak alanların kurutularak inşaata açılması sonucunda, canlıların yaşam alanlarının yok edilmesi ve güvensiz yapılar inşaa edilmesine engel olmak için sulak alanlarımızı korumaya devam edeceğiz.

Doğanın iyileştirici gücünü, depremden etkilenen hassas gruplarla birlikte deneyimleyeceğiz. Özellikle bulunduğumuz İzmir bölgesine gelen deprem mağdurlarının, yeniden hayata tutunmaları ve yaralarını sarabilmeleri için doğayla bağ kurabilecekleri kuş gözlemi, zeytin ormanı buluşmaları gibi etkinlikler düzenleyeceğiz.

Tüm bunlarla birlikte, Yavaş Dükkan üzerinden bir yardımlaşma çağrımız var. ​​Deprem bölgesinde zarar gören yetişkinler ve çocuklar için kısa ve uzun vadede dağıtmak üzere temel ihtiyaç paketleri organize ettik. Üreticilerden aldığımız ve hiçbir kar koymadığımız çocuk iç çamaşırı, bebek bezi ve kadın pedi ürünlerini depremzedelere kendi imkanlarımızla iletmek üzere satışa çıkardık.

Son olarak, yaşadığımız deprem felaketi ve bunun gibi afetler karşısında çıkardığımız bazı dersler var. Bunlar üzerine çalışıp, afetlerin etkisini en aza indirgemek amacıyla eğitimler alarak kendimizi olası yeni felaketlere hazırlayacağız.

Nasıl destek olabilirsiniz?

Eğer deprem bölgesinde ve ihtiyaç sahiplerine destek götürebilecek durumdaysanız, ağımızdan destek talep edenlere ulaşmamıza yardımcı olabilirsiniz. 0850 840 60 49 nolu telefon numarasından bize ulaşabilirsiniz.

Uzmanlığınız doğrultusunda deprem ve doğa koruma ilişkisi içerisinde yaptığınız veya bu konuda yapılan çalışmaları bizimle paylaşmak için, [email protected] adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Henüz katılmadıysanız, bağlantıdaki gönüllü formunu doldurarak, gönüllü ağımıza katılabilir, emeğinizi, tecrübelerinizi ve bilgi birikiminizi paylaşabilirsiniz.
Yavaş Dükkan’dan yardım paketi satın alarak deprem mağdurlarına ulaştırabilmemiz için destek olabilirsiniz.

Tüm varlıkların yaşam hakkını savunmak için yaptığımız çalışmalarımızı desteklemek için detaylı bilgiye web sitemizden ulaşabilirsiniz, yurtdışından destek vermek isteyenleri de bu bağlantıya yönlendirebilirsiniz.

Son olarak, iletişim konusunda, sosyal medya içeriklerinin daha fazla kişiye ulaşması için şahsi hesaplarınızdan Doğa Derneği’nin gönderilerini paylaşabilirsiniz.

Doğa aşkına, dayanışmaya devam!

Yorum yapılmamış